RM-SYSTÉM»Události»VGP prodá haly za 7,5 miliardy korun

VGP prodá haly za 7,5 miliardy korun

07.12.2010 09:32
Jde o největší transakci na poli českých průmyslových realit. Zájem o industriální parky v České republice by mohl narůstat.

Společnost VGP uzavřela dohodu na prodej 80procentního podílu v šesti z 19 industriálních parků v hodnotě převyšující 300 milionů eur (7,5 miliardy korun). Jedná se o největší transakci na poli průmyslových nemovitostí, kam patří sklady a výrobní haly v Česku. Transakce by měla proběhnout v prvním čtvrtletí roku 2011.

Kupcem je mezinárodní nemovitostní fond European Property Investors Special Opportunities (EPISO), jenž je spravován evropskou investiční společností AEW Europe a Tristan Capital. "Dohodu s AEW Europe jsme uzavřeli proto, že je to silný kapitálový partner," uvedl výkonný ředitel VGP Jan Van Geet. Zároveň zdůraznil, že operativní řízení všech šesti parků zůstane pod kontrolou VGP.

Podle investičních expertů je tato transakce velmi pozitivní zprávou pro industriální trh v České republice. "Tato transakce je ojedinělá tím, že nám dala větší komfort ve stanovování cen těchto nemovitostí," řekl Filip Kozák, vedoucí industriálního oddělení poradenské realitní společnosti CB Richard Ellis (CBRE).

Jelikož tu v posledních letech neprobíhaly, co se týče průmyslových parků, žádné transakce ani přibližné velikosti, musely investiční poradenské společnosti oceňovat české industriální parky na základě polských.

"Dává nám to přehled o tom, že je trh schopný platit. Kancelářské budovy se prodávají každý rok, ale průmyslový park čekal na tuto transakci dlouho," tvrdí Kozák.

Tak velká transakce podle něj také ukazuje, že zájem zahraničních investorů o sklady a haly v Česku je reálný a mohl by narůstat.

Trh s průmyslovými nemovitostmi v Česku v posledních dvou letech stagnoval. Pokud se uzavíraly nějaké transakce, jednalo se většinou o prodej kancelářských ploch nebo industriálních parků o rozloze několika desítek tisíc metrů čtverečních.

V současnosti však začíná oživovat. Za třetí čtvrtletí 2010 se pronajalo 270 tisíc metrů čtverečních ploch, což je nejvíc, kolik se kdy za jedno čtvrtletí pronajalo. Prodloužení smluv tvořilo téměř polovinu této poptávky, do Česka však expandují i nové firmy.

"Společnosti hledající úsporná a účelná opatření stěhují své aktivity ze západní Evropy do levnějších destinací, jako je právě Česká republika," uvádí v analýze realitně-poradenská Jones Lang LaSalle. Mezi těmi novými figurují zejména společnosti z automobilového průmyslu a výrobci elektroniky.

To, že v regionu začíná oživení tohoto trhu, dokazuje i fakt, že americká společnost Panatonni Europe totiž v červnu 2010 prodala fondu EPISO pět skladů v Polsku za 91 milionů eur (2,2 miliardy korun) o celkové rozloze 170 000 metrů čtverečních.

Kromě Polska nakupoval fond EPISO v létě kancelářské komplexy v Německu.

Nikdo z expertů však v Česku tak velkou transakci nečekal. Polské portfolio je oproti českému minimálně třikrát levnější a až desetkrát menší.

Většina z šesti parků, jež VGP prodává, se nachází v pražské oblasti. Nejlukrativnějším z těchto parků je pro investora VGP Park Horní Počernice s rozlohou přes milion metrů čtverečních. Mezi jeho současné nájemníky patří Coca-Cola, Ikea nebo Kofola.

Tento park také získal v roce 2008 cenu od CEE Insigh Forum v kategorii CEE Real Estate Industrial Logistics Development. Podle obchodních výsledků společnosti za třetí čtvrtletí letošního roku je míra obsazenosti portfolia skupiny VGP 97,3 procenta.

Podle přehledu trhu s průmyslovými nemovitostmi poradenské společnosti DTZ za třetí 2010 je v České republice v současné době 3,3 milionu čtverečních metrů skladových prostor. Necelých 12 procent je neobsazených.

Industriální parky v Česku

3,3 mil.

metrů čtverečních skladových prostor se nachází na území České republiky s 12procentní mírou neobsazenosti.

409 tis.

metrů čtverečních skladových ploch čeká v České republice na obsazení..

1,1 mil.

metrů čtverečních je přibližná rozloha lukrativního průmyslového parku VGP Horní Počernice, který společnost prodává. Kupcem je nemovitostní fond EPISO.

7.12.2010, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy