RM-SYSTÉM»Události»Intel hodlá investovat obrovské částky do nových závodů v USA

Intel hodlá investovat obrovské částky do nových závodů v USA

16.11.2010 08:49
Společnost Intel koncem října oznámila, že bude investovat šest až osm miliard amerických dolarů do výroby technologií nové generace ve svých amerických závodech. Investice bude financovat implementaci 22nm (22nanometrového) výrobního procesu v několika stávajících závodech na území USA a zároveň výstavbu zcela nové vývojové továrny (Fab) ve státě Oregon.

Projekt umožní vytvořit 6000 až 8000 míst ve stavebnictví a 800 až 1000 trvalých pracovních míst v oblasti vyspělé technologické výroby. "Dnešní oznámení odráží další stupeň vývoje Mooreova zákona a naše odhodlání dále investovat do budoucnosti Intelu i Spojených států," prohlásil prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini. "Okamžitým dopadem naší několikamiliardové investice budou tisíce pracovních míst spojených s výstavbou nového závodu a modernizací těch stávajících, následovaných vytvořením dalších trvalých pracovních míst v oblasti kvalifikované výroby." Nová investice posílí postavení společnosti Intel v nejvyspělejším odvětví výroby polovodičů na světě. Zcela nový vývojový závod v Oregonu, který dostane název D1X, by měl začít s výzkumem a vývojem v roce 2013. Plánuje se i modernizace celkem čtyř stávajících závodů, dvou v Arizoně (Fab 12 a Fab 32) a dvou v Oregonu (D1C a D1D).
"Intel vyrábí zhruba 10 miliard tranzistorů za vteřinu. Naše závody produkují nejvyspělejší počítačovou technologii na světě a tyto investice vytvoří kapacitu pro inovaci, jakou jsme si dosud nedokázali představit," prohlásil viceprezident a generální manažer výrobního a dodavatelského řetězce společnosti Intel Brian Krzanich. "Intel a svět technologie tvoří srdce budoucnosti. Oproti tomu, co se běžně říká, tvrdíme, že dokážeme udržet dynamickou výrobní ekonomiku i zde ve Spojených státech, a to tím, že se zaměříme na odvětví budoucnosti."
Společnost Intel vytváří zhruba tři čtvrtiny svých příjmů v zámoří, nicméně tři čtvrtiny výrobních kapacit mikroprocesorů drží ve Spojených státech. Tato nová investice umožní společnosti udržet zaměstnaneckou základnu v těchto závodech.
Nové kapitálové investici předcházela podobná, učiněná v únoru 2009, kdy Intel podpořil modernizaci na nový výrobní proces. Tyto modernizace vedly k zavedení 32nanometrové technologie, která stála za počítačovými čipy používanými dnes v počítačích, serverech, integrovaných a mobilních zařízeních.
První mikroprocesory vyrobené technologií 22 nm, označovanou Ivy Bridge, se dostanou do výroby koncem roku 2011 a nabídnou ještě vyšší výkon a efektivitu. Díky dalšímu vývoji výrobní technologie lze přidávat nové funkce a přístroje používající tyto mikroprocesory mohou být tenčí i výkonnější a budou mít také delší výdrž při práci na akumulátory nebo baterie, samozřejmě při nižších nákladech pro uživatele.

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy