RM-SYSTÉM»Události»Týden hospodářských výsledků velkých emisí

Týden hospodářských výsledků velkých emisí

12.11.2010 18:00
Máme za sebou další obchodní týden roku 2010 a investoři se na trhu rozhodně nenudili. Dva měsíce trvající růst světových trhů byl v tomto týdnu přerušen a aktuálně zažíváme korekci, kterou způsobilo několik faktorů. Prvním faktorem se zdají být problémy Irska a Portugalska, jejichž dluhy se opět dostaly do centra pozornosti ekonomů poté, co výrazně vzrostly úrokové sazby pojištění proti defaultu vládních dluhopisů. Trhům nepomohl ani údaj o indexu cen spotřebitelů v Číně, který je vysoko nad očekáváním centrální banky a investoři se obávají zvýšení úrokových sazeb v této zemi, což vzhledem k postavení Číny ve světovém obchodu ohrožuje zisky firem vyvážejících do této země. Podobné obavy se promítají také na evropské trhy a výjimku, díky globálnímu propojení, netvoří ani burza RM-SYSTÉM. Pro její vývoj měly být v tomto týdnu rozhodující zejména hospodářské výsledky ČEZu a Telefónicy O2. ČEZ i Telefónica O2 patří mezi tři společnosti, které svou váhou nejvíce ovlivňují index RM.

Na burze RM-SYSTÉM v uplynulém týdnu probíhalo obchodování za objemů, které se přibližovaly minulým týdnům. Nedochází tak k razantnímu nárůstu zájmu investorů, na druhou stranu však ani zájem zásadně neopadá. Pokud bych převedl výše uvedené věty do řeči čísel, pak se průměrně zobchodovaly akcie v hodnotě 24,5 milionů Kč za den, což je oproti minulému týdnu jen mírný pokles. Index RM v tomto týdnu oproti pondělnímu zahájení klesnul o 1,21 % a zakončil jej na hodnotě 2 391,08 bodů.

Hospodářské výsledky ČEZu výrazně překonaly očekávání, nákupní entuziasmus však brzy vyprchal
V úterý 9.listopadu byly oči investorů upřeny na internetové stránky největší společnosti obchodované na burze RM-SYSTÉM. Energetický kolos totiž v tento den vyhlašoval své hospodářské výsledky, které v rámci tiskové zprávy uveřejnil v ranních hodinách. Společnosti se v minulém čtvrtletí podařilo, navzdory všem negativním informacím, které k titulu plynuly, dosáhnout slušných hodnot tržeb i provozního zisku. Pozitivně se na výsledku projevil zejména vyšší prodej elektrické energie a výrazný růst prodeje tepla. Zisk na provozní úrovni ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl na 14,27 miliardy Kč a hodnota čistého zisku ve třetím čtvrtletí dosáhla 11,5 miliardy Kč, přičemž analytici očekávali 9,9 miliardy Kč. Pozitivní je také potvrzený výhled společnosti na rok 2010, kdy se nadále předpokládá čistý zisk na úrovni 46,7 miliardy Kč. Čistý zisk společnosti by tak v podstatě dosáhnul hodnot z roku 2008, kdy činil čistý zisk 47,35 miliardy Kč. Kurzová reakce na tyto údaje však probíhala v podstatě jediný den a to hned v úterý, kdy se titulu podařilo přiblížit 790 Kč. V dalších dnech se však nákupní objednávky zastavily a akcie společnosti se vrátily v podstatě tam, kde tento týden zahajovaly. Vzhledem k vyhlašovaným výsledkům netuším, co víc by ještě investoři od tohoto titulu chtěli. Ve větším rozletu snad akciím společnosti brání privatizace polských energetických společností, kam se v poslední době obrátil zájem zahraničních investorů a také nelepšící se situace v cenách elektrické energie, za kterou ČEZ svou produkci prodává. Ta zůstává nadále na nízkých hodnotách a ČEZ v tomto týdnu ohlásil prodeji části produkce na roky 2011 a 2012, přičemž se prodejní cena elektřiny pohybuje okolo 51 - 52 Eur/MWh. Akcie společnosti ukončily obchodní týden na ceně 764,90 Kč.

Hospodářskými výsledky potěšila také Telefónica O2
O den později se k vyhlášení výsledků uchýlila také Telefónica O2, která rovněž nevyhlásila špatná čísla. Společnost dosáhla nižšího výnosu, než jaký trh očekával a jako důvod jsou uvedeny snížené poplatky z propojení, což je způsobeno regulací ze strany Evropské Unie a také nižší tržby z mobilního segmentu, kde se stále projevuje vůle spotřebitelů k šetření. Celkové výnosy dosáhly úrovně 13,85 miliardy Kč, přičemž trh očekával 13,97 miliardy Kč. Společnosti se dle restrukturalizačního plánu daří šetřit na provozních nákladech, přičemž provozní náklady oproti minulému čtvrtletí klesly o 5,6 % na 7,95 miliardy Kč. Důležitý je také údaj o volném peněžním toku společnosti (cash flow). Od začátku roku společnost naakumulovala částku 11,6 miliardy Kč, což je oproti stejnému období loňského roku o 31 % více. Čistý zisk společnosti ovlivnilo snížení ztráty z hodnoty aktiv ve výši 3,4 miliardy Kč a čistý zisk tak výrazně překonal odhady trhu (6 miliard Kč vs. 2,61 miliardy Kč). Akcie O2 jsou defenzivním titulem, jehož investory zajímají především dividendy a dividendový výnos, který jim společnost ročně generuje. Ať už hospodářský výsledek ovlivnily jednorázové položky nebo rostoucí tržby, výrazně se zvyšuje šance na to, že se společnosti podaří udržet dividendu ve výši 40 Kč nejen v tomto roce, ale také v letech následujících. A to je podle mého názoru velmi příznivá zpráva pro investory, kteří očekávali pokles dividendy až k 25 Kč. Zájem ze strany investorů však chybí také tomuto titulu a tak není divu, že akcie uzavřely týden na stejné hodnotě, na jaké jej v pondělí otevíraly, tedy na 394 Kč.

Výsledky reportovala také Fortuna
První hospodářské výsledky po vstupu na burzu má za sebou společnost Fortuna Entertainment Group. Společnosti se podařilo zvýšit hodnotu přijatých sázek na 84,5 milionů Eur v aktuálním čtvrtletí, což je v meziročním srovnání o 11,4 % více. Slušného růstu dosáhl také ukazatel hrubých výher, které v tomto čtvrtletí dosáhly hodnoty 21,1 milionů Eur, tedy o 17,6 % více, než ve stejném období loňského roku. Čistý zisk společnosti za prvních devět měsíců dosáhnul hodnoty 11,9 milionů Eur a oproti stejnému období loňského roku znamenala tato hodnota růst o 21 %. Přesto se růstu společnost nedočkala a navzdory výborným hospodářským výsledkům zamířil titul pod 100 Kč. Závěrečný kurz činil 97,50 Kč.

CETV potrápily informace o vyřazení z indexu MSCI Czech Republic
Mediální společnost CETV se po sníženém výhledu v hospodaření na rok 2010 dočkala dalších negativních zpráv. Nejprve přišla agentura Bloomberg se zprávou, že akcie společnosti budou vytaženy z indexu Morgan Stanley Composite Index Czech Republic a poté informoval americký regulátor, že manažeři společnosti prodávali akcie ze svého portfolia. Obecně je hlavním problémem odebrání z indexu obava, že klesne objem obchodů dané společnosti z důvodu poklesu zájmu institucionálních investorů. Zvláštní je, jak rozdílně se na zprávy podobného typu pohlíží v kruhu „odborné" veřejnosti. Akcie společnosti byly do indexu zařazeny letos v květnu a nejmenovaná společnost tuto informaci komentovala takto: „Zprávu vnímáme neutrálně, jelikož primárním trhem CETV je USA". Půl roku poté: „Dle relativních vah přizpůsobují institucionální investoři držbu akcií dané společnosti a proto lze očekávat tlak na pokles ceny. Zprávu hodnotíme jako negativní". Kromě vyřazení z indexu nepomohla titulu ani zpráva o prodeji akcií „insidery" společnosti, v tomto případě se k prodeji akcií uchýlil generální ředitel Sarbu a viceprezident společnosti Wyllie. Akcie společnosti ztratily tento týden 4,24 % a uzavřely jej na hodnotě 395 Kč.

Ing. Martin Hloušek


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy