RM-SYSTÉM»Události»Akcie mediální skupiny CME budou vyřazeny z indexu MSCI Czech Republic Index

Akcie mediální skupiny CME budou vyřazeny z indexu MSCI Czech Republic Index

12.11.2010 09:38
Mediální skupina Central Media European Enteprises, která je vlastníkem televize Nova, bude po půl roce vyřazena z indexu MSCI Czech Republic. Podle něj sestavuje své portfolio řada velkých fondů, ty se teď budou akcií CETV zbavovat. Investoři na pražské burze na zprávu reagovali výprodejem a srazili cenu akcií o 4,5 procenta na 395 korun.

Důvodem vyřazení je podle mluvčí CME Romany Wyllie snížení tržní kapitalizace firmy, která je hlavním kritériem vstupu do indexu. Od květnového zařazení do MSCI se tržní kapitalizace (násobek vydaných akcií a jejich ceny) snížila ze dvou miliard dolarů asi o čtvrtinu. "Jakmile hodnota našich akcií vzroste, nic nebrání našemu návratu do indexu. Současná cena je tak spíš příležitostí pro investory k nákupu," tvrdí Wyllie.

CME včera neprospěly ani zprávy, že představitelé managementu se v minulých dnech zbavili části akcií firmy, které drží. Šéf společnosti Adrian Sarbu prodal minulý čtvrtek akcie za zhruba 12,8 milionu korun, na konci října vydělal na prodeji viceprezident společnosti Mark Wyllie zhruba 2,4 milionu korun. "Insider prodeje jsou obecně signálem, který může vyvolat nedůvěru v akcii," říká analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

12.11.2010, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy