RM-SYSTÉM»Události»Šéf AAA Auto Denny zahájil válku mezi autobazary

Šéf AAA Auto Denny zahájil válku mezi autobazary

09.11.2010 09:23
Autobazar AAA Auto viní konkurenta Auto ESA, že z jeho počítače pomlouval někdo "áčka" na internetu.

"Kupoval jsem u nich Seat Leon. Neuvěřil jsem počtu kilometrů, nechal jsem si to ověřit a zjistil, že auto má najeto dvakrát tolik. Takže lžou, jako když tisknou, a auta se stočenými kilometry prodávají vesele dál," uvedl diskutér Andreas na adresu autobazaru AAA Auto na serveru reference-autobazaru.cz.

Na názoru by nebylo nic výjimečného, kdyby k němu správce serveru nepřipojil poznámku, že názor byl zaslán z počítače, který používá konkurenční autobazar Auto ESA. Z téhož počítače byly zaslány i negativní názory na "áčka" od dalších čtrnácti diskutujících.

Šéf společnosti AAA Auto Anthony Denny je přesvědčen, že nejde o názory klientů jeho autobazaru, ale o pomluvy vytvořené konkurencí. Proto společnost AAA Auto podala trestní oznámení na konkurenční Auto ESA pro podezření ze spáchání trestného činu.

"Naše společnost tyto diskuse pravidelně monitoruje a samozřejmě prověřuje všechna uvedená fakta. Řada příspěvků je však od fiktivních osob a týká se smyšlených prohřešků. Z tohoto důvodu jsme měli dlouhodobě podezření, že za těmito útoky stojí konkurence, a nyní máme v ruce důkaz. Podnikneme veškeré právní kroky, aby náš konkurent této činnosti musel zanechat, a budeme rovněž vymáhat škodu způsobenou na naší pověsti a samozřejmě prodejích společnosti," uvedl generální ředitel AAA Auto.

Skutečnost, že IP adresa, respektive počítač, patří firmě Auto ESA, byla podle Dennyho ověřena soudním znalcem a obsah webové stránky byl zaznamenán notářským zápisem.

Firma AAA Auto podala trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu na neznámého pachatele s tím, že tento pachatel je zodpovědný za porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a šíření pomluv o společnosti AAA Auto z IP adresy využívané společností Auto ESA.

Autobazar Auto ESA obvinění rezolutně odmítá. Nedokáže však vysvětlit, jak došlo k tomu, že negativní hodnocení činnosti "áček" přišlo na server z počítače Auto ESA. "Společnost Auto ESA zadala interní bezpečnostní audit s cílem vyloučit jakoukoli možnost zneužití kterékoli z IP adres společnosti. O celkovém výsledku auditu bude firma informovat později, zároveň zvažuje právní kroky vedoucí k ochraně dobrého jména společnosti," uvedl mluvčí Auto ESA Pavel Foltýn.

Napětí mezi konkurenty na českém trhu ojetin je vyvoláno razantním poklesem prodejů. První registrace, které jsou indikátorem objemu obchodů s ojetinami, klesly loni meziročně o 39 procent. Letos pokles pokračuje, meziročně o 12 procent. Zatímco za deset měsíců roku 2008 se v Česku poprvé registrovalo 201 tisíc ojetin, letos to bylo necelých 108 tisíc. Jejich ceny přitom během dvou let klesly až o 30 procent.

Zájem o použitá auta klesá kvůli tomu, že automobilky zlevňují nové vozy. Jejich prodej na rozdíl od ojetin proto roste, do října o 5,3 procenta. Zatímco před deseti lety byl za neuvěřitelně levný považován malý vůz Daewoo Matiz za 209 tisíc korun, dnes jsou na trhu dvě desítky nových aut levnějších než 200 tisíc. Například Renault Thalia je na leasing za 109 900 korun.

9.11.2010, Vladimír Kaláb, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.