RM-SYSTÉM»Události»Developer ECM čelí insolvenčnímu řízení

Developer ECM čelí insolvenčnímu řízení

05.11.2010 10:07
Městský soud v Praze vyhlásil s ECM insolvenční řízení. Situaci způsobil zlomek celkových dluhů firmy - 234 tisíc korun.

Rozbroje mezi developerskou společností ECM a jejími věřiteli se přiostřují. Jeden z nich včera dosáhl toho, že zadlužená společnost je v insolvenčním řízení. Podle insolvenčního rejstříku na serveru www.justice.cz včera Městský soud v Praze vyhlásil insolvenční řízení s developerem na základě návrhu Burzovní společnosti pro kapitálový trh. ECM jí údajně dluží asi 234 tisíc korun z nezaplacených úroků z dluhopisů.

ECM tak může nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře a může být napadeno rovněž splácení dosavadních dluhů. "O vyhlášení insolvenčního řízení nevím. Pokud je to tak, budeme to samozřejmě muset řešit," uvedl pro server patria.cz ředitel vztahů s investory firmy Jiří Tošek.

O dalším vývoji nyní bude rozhodovat soud. Podle mluvčí Městského soudu v Praze Martiny Lhotákové, ale není přesně stanovena lhůta, dokdy musí soud o oprávněnosti návrhu rozhodnout.

Developer v říjnu rozhodl o odložení splátek úroku z korunových i zahraničních dluhopisů. Krok odůvodnil pokračujícím jednáním o restrukturalizačním plánu firmy.

Burzovní společnost pro kapitálový trh v insolvenčním návrhu tvrdí, že ECM je tedy s úhradou úroků z dluhopisů v prodlení. Podle insolvenčního návrhu vlastní Burzovní společnost pro kapitálový trh korunové dluhopisy ECM REI v hodnotě deset milionů korun. Mezi dalšími věřiteli ECM jsou podle insolvenčního návrhu také například Česká spořitelna, Raiffeisenbank, Volksbank CZ, pojišťovna UNIQA, investiční skupina Wood Company nebo Conseq Investment Management.

Zatímco se rozhodovalo v Praze, mnohem důležitější jednání probíhalo v Londýně, kde se sešli držitelé dluhopisů ECM v cizích měnách. Ti hlasovali o restrukturalizačním plánu firmy. Podle zápisu z jednání věřitelé odhlasovali, že je nutné další doladění navrženého restrukturalizačního plánu. Držitelé korunových dluhopisů se mají ze stejného důvodu sejít zítra v Praze.

Částka, která poslala ECM do insolvenčního řízení, je přitom směšná oproti celkovým dluhům, které již převýšily hodnotu aktiv společnosti. Jen v polovině letošního roku měla ECM podle údajů ČTK bankovní úvěry ve výši 105,1 milionu eur, tedy asi za 2,6 miliardy korun. Za první pololetí 2010 ECM prohloubila ztrátu na 41,1 milionu eur (asi miliarda korun). Výsledky za letošní třetí čtvrtletí má firma oznámit 16. listopadu.

Developerská společnost balancuje na pokraji bankrotu delší dobu. O osudu společnosti již dvakrát rozhodovali majitelé jejích dluhopisů. V obou případech se však rozhodli společnost podpořit a dát vedení čas na řešení situace.

5.11.2010, Veronika Miškovská, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy