RM-SYSTÉM»Události»Zisk Microsoftu táhne poptávka firem

Zisk Microsoftu táhne poptávka firem

01.11.2010 09:21
Společnost Microsoft se při reportování hospodářských výsledků za první čtvrtletí hospodářského roku, které skončilo na konci září, nechala slyšet, že stejně jako společnosti Intel či Texas Instruments očekává zvýšený zájem o technologie ke konci tohoto kalendářního roku. Tržby zatím drží především korporátní zákazníci, domácnosti zůstávají opatrné a odkládají nákupy osobních počítačů.

Microsoft za uplynulé čtvrtletí vykázal meziroční nárůst čistého zisku o 51 procent na 5,41 miliardy dolarů při tržbách 16,2 miliardy dolarů (meziroční nárůst o 25 procent). Zisk na akcii činil 62 centů, oproti 55 centům, což byl konsenzus analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Akcie společnosti, sídlící v Redmondu ve státě Washington, reagovaly zpevněním o 1,5 procenta na 26,67 dolaru. Od začátku roku nicméně stále ztrácejí 13 procent.
" Poptávka ze strany firem je velmi silná, nejvíce se prodává balík kancelářského softwaru Office 2010 a software pro servery," řekl Bloombergu finanční ředitel Microsoftu Peter Klein. " Prodej osobních počítačů rostl pomaleji, než jsme před čtvrt rokem předpokládali," dodal Klein.
Co je problémem pro jednu společnost, může být ale výhodou pro druhou. Jelikož spousta domácností odkládá nákup počítačů, sahá po levnější variantě - po tabletech. Lídrem trhu tabletů je iPad společnosti Apple. Zvýšený zájem o tablety společnosti pomohl dosáhnout ve třetím čtvrtletí rekordního zisku, který firma oznámila před dvěma týdny. Apple v posledním kvartále svého hospodářského roku vydělal 4,31 miliardy dolarů (2,53 miliardy dolarů ve stejném období loňského roku) při tržbách 20,34 miliardy dolarů.
Poté co Apple prodal 14,1 milionu kusů telefonu iPhone, přeskočil společnosti Research in Motion (výrobce telefonů Blackberry) a Sony Ericsson a stal se čtvrtým největším výrobcem mobilních telefonů na světě.
1.11.2010, Zdeněk Pečený, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy