RM-SYSTÉM»Události»Volkswagen jedná o výrobě s ruskou automobilkou GAZ

Volkswagen jedná o výrobě s ruskou automobilkou GAZ

21.10.2010 10:40
Německý koncern Volkswagen výrazně pokročil v jednání o montáži osobních vozů značky VW a Škoda v automobilce GAZ v ruském Nižném Novgorodu. Jejím vlastníkem je ruský oligarcha Oleg Děripaska. Informaci včera přinesl britský list Financial Times, odvolávající se na dva zdroje dobře obeznámené s průběhem jednání.

Podle chystaného kontraktu by mělo jít o výrobu zhruba 150 tisíc osobních a lehkých užitkových vozů ročně, a to s využitím linky, kterou GAZ v roce 2006 koupil od amerického Chrysleru. Mluvčí koncernu Volkswagen řekla agentuře Reuters, že údaj o plánované výrobě není správný, odmítla však sdělit další podrobnosti. Vyjádřit se ke zprávě listu odmítla i automobilka GAZ.

"Volkswagen má na ruském trhu dobré vyhlídky. Získat přístup ke kapacitám GAZ je pro něj velice důležité, neboť by mu to umožnilo rychle rozšířit výrobu," uvedl pro server bfm.ru Maxim Loboda, analytik firmy Investcoffee.

Spolupráce by byla výhodná i pro GAZ, který je v Rusku největším výrobcem lehkých užitkových vozů, ale od té doby, co skončil s výrobou proslulé volhy, se mu byznys s osobními auty příliš nedaří. Volkswagen během letošního ledna až září v Rusku prodal přes 92 tisíc osobních a lehkých užitkových aut, meziročně o 27 procent více. Šéf koncernu Martin Winterkorn nedávno oznámil, že do roku 2018 by se měl odbyt zvýšit na 360 tisíc vozů.

21.10.2010, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy