RM-SYSTÉM»Události»Developer ECM odkládá splátky z dluhopisů

Developer ECM odkládá splátky z dluhopisů

14.10.2010 11:25
Developerská společnost ECM, která bojuje s vysokým zadlužením, oznámila, že odkládá splátky úroků ze svých dluhopisů v zahraničních měnách. Ty dosahují výše zhruba 4,7 milionu eur (asi 115 milionů korun). Důvodem je podle oficiálního vyjádření ECM právě probíhající jednání o restrukturalizačním plánu společnosti.

Proto přistoupil developer ke stejnému opatření již minulý týden i v případě korunových obligací. Odložil splácení jejich úroků za 22,5 milionu korun.

Včerejší oznámení se týká dluhopisů emitovaných v říjnu 2007 v celkovém objemu 94,5 milionu eur (zhruba 2,3 miliardy korun). Jsou splatné v říjnu příštího roku a nesou pevný úrok pět procent.

Developerské firmě přitom hrozilo, že bude muset obligace v cizích měnách splatit předčasně. Jejich majitelé na to totiž mají právo v případě, že poměr dluhů a aktiv společnosti dosáhne 65 procent. U společnosti ECM hodnota dluhů její aktiva dokonce převyšuje. Koncem minulého týdne proto proběhlo zasedání věřitelů, na němž se hlasovalo o využití možnosti předčasného splacení. Většina věřitelů ECM však firmu podržela a hlasovala proti splacení. Od pondělí, kdy firma tuto informaci zveřejnila, vzrostla cena jejích akcií na pražské burze o 4,4 procenta. Včera její akcie uzavřely na 134,38 koruny, o 1,78 % dražší než předchozí den.

ECM nyní jedná o návrhu na restrukturalizaci společnosti. Ten představila společnost Ernst Young, která bude restrukturalizačním poradcem. O plánu budou držitelé eurových dluhopisů rozhodovat 4. listopadu. Do konce října by o něm měli rozhodnout i držitelé korunových dluhopisů. V polovině letošního roku měla ECM bankovní úvěry ve výši 105,1 milionu eur, tedy asi za 2,6 miliardy korun. V téže době dosahovala hodnota vydaných korunových dluhopisů 31,5 milionu eur (asi 772 milionů korun), v cizích měnách měla ECM obligace za 81,1 milionu eur (zhruba dvě miliardy korun). Společnost v posledním roce získávala hotovost prodejem klíčových budov a projektů v Praze na Pankráci. Nedávno se zbavila i budovaného multifunkčního centra v Rusku. Hlavním projektem developera je v současnosti výstavba výškové bytové budovy City Epoque na Pankráci.

14.10.2010, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy