RM-SYSTÉM»Události»Věřitelé dali zadlužené ECM další šanci

Věřitelé dali zadlužené ECM další šanci

12.10.2010 10:07
Návrh na předčasné splacení dluhopisů neprošel. Firmu nyní čeká jednání s věřiteli o podobě restrukturalizace.

Celé čtyři dny trvalo, než developerská společnost ECM Real Estate Investments zveřejnila zápis ze setkání svých věřitelů. Dlouhé čekání ale nepřineslo žádné překvapení. Většina držitelů dluhopisů v cizích měnách se rozhodla firmu podržet nad vodou a nepožadovala předčasné splacení dluhopisů.

Ze zápisu valné hromady, která se konala minulý čtvrtek v Lucemburku, vyplývá, že 79,2 procenta přítomných majitelů obligací v cizích měnách hlasovalo proti jejich předčasnému splacení. Majitelé dluhopisů v cizích měnách mají právo na předčasné splacení v případě, že poměr dluhů a aktiv společnosti dosáhne 65 procent. Dluhy společnosti ale hodnotu jejích aktiv dokonce přesahují. Hlasování proto bylo pro existenci společnosti klíčové. "Je to jediné rozumné rozhodnutí, jaké mohli majitelé obligací udělat. Je to snaha o získání času navíc," myslí si Tomáš Matuška ze společnosti BH Securities.

Hlasování se zdrželo šest procent přítomných, pro předčasné splacení dluhopisů se vyslovilo 15 procent věřitelů ECM, a to i přesto, že společnost by jim při okamžitém splacení obligací vrátila jen 12 procent půjčeného kapitálu. "Část věřitelů hlasovala pro předčasné splacení zejména z obavy z totálního znehodnocení své investice. Situace je kritická," myslí si Tomáš Matuška ze společnosti BH Securities. Ještě v květnu společnost věřitelům slibovala až 92 procent.

V polovině letošního roku měla ECM bankovní úvěry ve výši 105,1 milionu eur, tedy asi za 2,6 miliardy korun. Hodnota vydaných korunových dluhopisů činila 31,5 milionu eur (asi 772 milionů korun) a dluhopisů v cizích měnách pak 81,1 milionu eur (zhruba dvě miliardy korun). Z obligací v zahraničních měnách drží 40 procent společnost Maple Leaf, kolem 18,1 procenta má JT Banka, 8,6 procenta UniCredit Bank, 6,8 procenta BH Securities a 6,6 procenta Plexus Fund.

ECM se v podobné situaci neocitla poprvé. "Opakuje se situace z letošního května. Výsledek je v podstatě stejný," řekl HN analytik společnosti Atlantik FT Pavel Ryska.

Tehdy také věřitelé ECM hlasovali o předčasném splacení dluhopisů a i tenkrát stála společnost na pokraji bankrotu. Od té doby se ale developerské společnosti nepodařilo situaci podstatným způsobem zvrátit. Jedinou změnou je představení hrubého návrhu restrukturalizačního plánu ECM. Ten představila společnost ErnstYoung, která bude restrukturalizačním poradcem.

Společnost tak čeká další životně důležité vyjednávání s věřiteli o konkrétní podobě restrukturalizace. "Když se jednání protáhne, nebude už co restrukturalizovat," podotkl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. O plánu budou držitelé eurových dluhopisů rozhodovat 4. listopadu. Do konce října by o něm měli rozhodnout i držitelé korunových dluhopisů.

Developer ale stále potřebuje investora, s jehož pomocí dokončí rozestavěné projekty. Hlavním želízkem v ohni zůstává výšková bytová budova City Epoque na pražském Pankráci.

Zajímavý byl i včerejší vývoj akcií ECM na pražské burze. Před zveřejněním zápisu z valné hromady se cenné papíry ECM propadaly až o 12 procent. Posléze svoji ztrátu umazávaly, a v závěru obchodování dokonce posílily o 0,89 procenta na 129,99 koruny.

Analytici ale před akciemi ECM varují. "Nedoporučoval bych je k nákupu. Je možné, že se na příští schůzi majitelů dluhopisů bude hlasovat o ukončení činnosti," tvrdí Matuška. Prodat akcie developera doporučuje i Adamkovič. Podle něj mají akcie ECM ze všech titulů ze systému SPAD nejhorší pozici.

12.10.2010, Veronika Miškovská, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy