RM-SYSTÉM»Události»Soud řeší insolvenci firmy OHL ŽS

Soud řeší insolvenci firmy OHL ŽS

29.09.2010 10:19
Brněnská stavební společnost OHL ŽS čelí insolvenčnímu řízení. Návrh na jeho zahájení podala zlínská firma Zlaté jablko. Stavební společnost jí měla způsobit skoro stomilionovou škodu tím, že v roce 2007 odstoupila od smlouvy na stavbu obchodního centra Zlaté jablko.

Společnost OHL ŽS, která patří mezi největší brněnské stavební firmy, se dohodla na stavbě nákupního centra v listopadu 2006. Zlínská firma měla za stavbu zaplatit víc než čtyři sta milionů korun. "Krátce po začátku prací se ale stavebníci dostali do skluzu a nestíhali práce ve stanoveném čase. Podle smlouvy za to firmě hrozily vysoké pokuty, společnost získala lukrativnější zakázku a od smlouvy se Zlatým jablkem odstoupila," uvedl v insolvenčním návrhu advokát zlínské firmy Jiří Šebesta. Odstoupení od smlouvy bylo podle vedení Zlatého jablka protiprávní. "OHL ŽS tvrdila, že zlínská společnost nedoložila, jak chce stavbu zaplatit. Už o měsíc dřív ale Zlaté jablko předložilo stavební firmě úvěrový příslib od České spořitelny," upozornil v návrhu Šebesta. Zlatému jablku nakonec nezbylo než se na stavbě dohodnout s jinou firmou, která ale za postavení centra chtěla o zhruba osmdesát milionů korun víc. "Kvůli zpožděnému otevření navíc společnost prodělala ještě asi dvacet milionů korun, které měla dostat na nájmech," vypočítal v insolvenčním návrhu škodu advokát.

Žádné dluhy

Představitelé brněnské společnosti s požadavky Zlatého jablka nesouhlasí. "Smlouvu jsme ukončili po právu. Firmě nic nedlužíme," prohlásil obchodní ředitel OHL ŽS František Ledabyl. Vedení stavební firmy tvrdí, že Zlaté jablko podalo návrh na insolvenční řízení proto, že se jí nedaří u soudů, které proti OHL ŽS vede. "Nároky, kterými zlínská společnost odůvodňuje insolvenční návrh, jsou stejné jako ty, jimiž argumentuje u soudů," podotkla mluvčí brněnské stavební společnosti Magdalena Boukhemisová.
Podle brněnské firmy jde o šikanu od Zlatého jablka. "Věříme, že soud návrh zamítne.
Stejně jako při dřívějším zneužití insolvenčního zákona proti nám," uvedl finanční ředitel OHLŽS Paolo Bee.
Upozornil tak na to, že soud musí zahájit insolvenční řízení pokaždé, když dostane žádost. Brněnská stavební firma je přitom jednou z největších stavebních společností v Česku. Loni její tržby stouply skoro o čtyři a půl procenta na víc než dvanáct a půl miliardy korun.

29.9.2010m, Blanenský deník, Jan Němec

Vyšlo také v: Brněnský deník, Břeclavský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy