RM-SYSTÉM»Události»Nokia mění svého šéfa. Poprvé ji nepovede Fin

Nokia mění svého šéfa. Poprvé ji nepovede Fin

13.09.2010 10:37
Neobstál v ostré konkurenci rivalů v čele s americkými společnostmi Apple a Google, proto musí jít. Finský výrobce mobilních telefonů Nokia oznámil, že po čtyřech letech mění svého dosavadního šéfa.

Sedmapadesátiletého Fina Olli-Pekku Kallasvua tak v čele společnosti 21. září nahradí na postu prezidenta a generálního ředitele Kanaďan Stephen Elop. Zapíše se tak do dějin Nokie jako vůbec první šéf, který není z Finska. Elop (46), který dosud řídil podnikovou divizi Microsoftu, má podle Nokie firmě pomoci přitvrdit v transformaci, kterou před čtyřmi roky nastartoval právě Kallasvuo, dlouholetý zaměstnanec společnosti Nokia.

"Nebude lehké se s ním rozloučit," řekl na adresu dosavadního šéfa předseda Nokie Jorma Ollila, s nímž Kallasvuo strávil ve firmě celých 30 let. Podle jeho slov si ale výměnu vedení žádá svět technologie a pokrok konkurenčních firem. Nokia je slabá především na trhu takzvaných chytrých telefonů, kde čelí tvrdé konkurenci především ze strany Applu. O Kallasvuově odchodu se mluvilo od začátku roku. Vyhazovu předcházel dvacetiprocentní propad akcií Nokie a čtyřicetiprocentní propad zisku firmy ve druhém čtvrtletí roku na 227 milionů eur.

13.9.2010, Hospodářské noviny, Lucie Hrdličková


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy