RM-SYSTÉM»Události»Ropní obři Exxon Mobil i Shell hlásí růst zisků

Ropní obři Exxon Mobil i Shell hlásí růst zisků

30.07.2010 10:49
Příznivé výsledky za druhé čtvrtletí včera oznámily velké ropné firmy: americký Exxon Mobil a britsko-nizozemský Royal Dutch Shell.

Exxon Mobil, který je největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě, zvýšil ve druhém čtvrtletí zisk o 85 % na 7,56 miliardy dolarů (143 miliard Kč) díky růstu cen i těžby. Tržby stouply o 24 procent na 92,5 miliardy dolarů. Těžba ropy a zemního plynu se zvýšila o osm procent. Firma ve čtvrtletí dokončila převzetí producenta zemního plynu XTO Energy za 29 miliard dolarů, a tak se stala největší plynárenskou společností v USA.

Největší evropská ropná společnost Royal Dutch Shell včera oznámila, že zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15 procent na 4,39 miliardy dolarů. Důvodem jsou růst cen ropy i zemního plynu a program na snížení nákladů.

Tržby prudce stouply na 90,57 miliardy dolarů z 63,88 miliardy před rokem. Generální ředitel Peter Voser uvedl, že čtvrtletní výsledky představují dobrý výkon v obtížném ekonomickém prostředí. Konkurent BP tento týden naopak ohlásil rekordní čtvrtletní ztrátu přes 17 miliard dolarů kvůli nákladům souvisejícím s havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Voser označil tuto havárii "za tragédii pro všechny postižené". Upozornil však, že hlubinná těžba ropy hraje významnou roli při zajišťování dostatečných dodávek energie.

30.9.2010, Lidové noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy