RM-SYSTÉM»Události»Volkswagen zvýšil prodej na 3,5 milionu aut

Volkswagen zvýšil prodej na 3,5 milionu aut

08.07.2010 11:44
Za uplynulý půlrok stouply prodeje i automobilce PSA. Pomohly pobídky evropských vlád a poptávka z Číny.

Největší evropské automobilky zažily v první polovině letošního roku zlaté časy. Německému koncernu Volkswagen, do něhož spadá i Škoda Auto, meziročně vzrostly pololetní prodeje o 15 procent na 3,5 milionu vozů. Rekordní prodeje za první půlrok zaznamenala i dvojka evropského automobilového trhu francouzský PSA Peugeot Citroën. Společnost prodala 1,86 milionu osobních a lehkých nákladních vozů, což představuje 17procentní meziroční nárůst.Počet registrací nových aut v Evropě, kde postupně končí programy podpory prodeje menších automobilů, se zvýšil o 7,7 procenta na 1,21 milionu vozů.

Společnost Volkswagen, která má ambici stát se do roku 2018 předním světovým výrobcem automobilů, očekává, že za celý letošní rok ještě dosáhne rekordních prodejů. Spolu s údaji o pololetních výkonech firmy to uvedl její generální ředitel Martin Winterkorn. "Nebude však snadné toho dosáhnout. Zvláště v Německu bude podnikání v druhé polovině roku výrazně těžší," varoval. Dílčí výsledky za jednotlivé značky skupiny včetně Škoda Auto však dosud nezveřejnil. Winterkorn také potvrdil, že značka Porsche, jejíž podíl ve výši 49,9 procenta koupil Volkswagen na konci loňského roku, bude do skupiny úplně začleněna podle plánu v roce 2011.Porsche se tak stane desátou značkou Volkswagenu, zařadí se po bok Seatu, Audi, Bentley a dalších.

Německá automobilka rovněž oznámila, že její luxusní divize Audi zahájí v indickém závodě výrobu až 1500 sportovně-užitkových vozů Q5 za rok. Produkce závodu by se tak měla do roku 2015 vyšplhat až na šest tisíc aut ročně. Evropská automobilová jednička také plánuje investovat až jednu miliardu dolarů (přes 20 miliard korun) do výroby v Mexiku, kde včera otevřela novou část své továrny. Hodlá tam vyrábět novou verzi modelu Jetta. Rival Volkswagenu francouzská automobilka PSA sází na podporu prodeje mimo Evropu. Společnosti v uplynulém rekordním pololetí pomohla především poptávka z Číny, která stoupla o 49 procent na 176 tisíc vozů. Podíl prodeje firmy v mimoevropských zemích na celkovém prodeji se za první půlrok zvýšil na 36 z loňských 34 procent.

V Evropě zvýšila společnost PSA za prvních šest měsíců letošního roku svůj podíl na trhu o 1 procentní bod na 14,6 procenta. Ačkoliv PSA počítá s poklesem poptávky na evropském trhu o 9 procent, věří, že svůj tržní podíl ještě zvýší. Naopak poptávka v Číně podle odhadů PSA vzroste o více než 10 procent, v Latinské Americe o méně než 10 procent.

Prodeje automobilů

3,5 milionu vozů
prodala za první pololetí evropská automobilová jednička Volkswagen. Podíl Škody Auto na celkovém prodeji koncernu VW nebyl zatím zveřejněn.

1,86 milionu vozů
dosáhly za stejné období rekordní prodeje francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën. K růstu přispěla zejména poptávka z Číny.

8.7.2010, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy