RM-SYSTÉM»Události»CME zcela ovládla tři mediální firmy

CME zcela ovládla tři mediální firmy

28.05.2010 09:09
Společnost CME úplně vlastní firmy Pro TV, Media Pro a MediaVision. Zbylé podíly jí prodal šéf CME Adrian Sarbu.

Majitel TV Nova, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) ovládla společnosti Pro TV, Media Pro a MediaVision, které už zčásti vlastnila. Zbylé podíly získala firma podle serveru Patria Online od šéfa CME Adriana Sarbua.

Za zbývajících pět procent v Media Pro získá Sarbu peněžní vyrovnání v rozsahu 6,2 milionu amerických dolarů (asi 130 milionů korun). Sarbův podíl v CME nyní činí 6,8 procenta hlasovacích práv, což znamená 3,92 milionu akcií.

Včerejší ovládnutí Pro TV, Media Pro a MediaVision přitom nejspíš znamená začátek akvizičního tažení, které CME oznámila letos v dubnu. Na investice ve střední a východní Evropě má vyčleněno mezi 300 - 400 miliony dolarů v hotovosti.

„Pokud se naskytne příležitost získat ziskové aktivum, zvážíme ji. Možnosti tu jsou, je to jen otázka ceny," řekl nedávno Adrian Sarbu.

Letos na jaře firma dokončila převzetí bulharské televize bTV, kterou koupila od mediálního gigantu News Corporation za 413 milionů dolarů.

Firma chce dál investovat, i když její ztráty za poslední dva roky přesáhly 365 milionů dolarů, kvůli špatné situaci na reklamním trhu ve střední a východní Evropě. „Vidíme signály, že se nálada na našich trzích trochu zlepšuje a ceny pro inzerenty proto začnou zase růst v druhé polovině roku, kdy se opět očekává jednociferný růst výdajů na televizní reklamu," předpověděl nedávno budoucí vývoj Sarbu.

CME snížila v letošním prvním čtvrtletí čistou ztrátu meziročně o pět procent na 42,3 milionu dolarů. Firmě stouply výnosy o pět procent na 143,6 milionu dolarů. Zatímco se firmě nejvíce dařilo v Chorvatsku a Slovinsku, v Česku došlo k propadu příjmů o dvě procenta. Na Slovensku pak o více než jedenáct procent.

Mediální společnost CME působí v šesti zemích střední a východní Evropy. Největšími trhy jsou pro ni český a rumunský, působí ale také v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku a na Slovensku. Letos se společnost stáhla z Ukrajiny.
Akcie CME obchodované na pražské burze se včera pohybovaly kolem 536 korun za akcii.

 

28.5.2010, Jan Záluský, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy