RM-SYSTÉM»Události»Malí akcionáři odmítli nabídku ArcelorMittal

Malí akcionáři odmítli nabídku ArcelorMittal

27.05.2010 10:19
Mittal chce vyplatit malé akcionáře za 4 tisíce na akcii, ti chtějí sedm tisíc Minoritní vlastníci se budou domáhat dorovnání ceny žalobou

Absolutně nepřijatelná. Tak označují včera oznámenou nabídku ocelářského gigantu ArcelorMittal minoritní akcionáři jeho tuzemské „dcery" ArcelorMittal Ostrava (AMO). Od těch chce společnost v rámci squeeze outu vykoupit akcie za cenu čtyři tisíce korun za akcii. Minoritáři drží v huti 3,571 procenta akcií.

„Podáme žalobu na dorovnání částky. Ta totiž ani zdaleka nedosahuje úrovně užitku, který vyvlastněním za těchto podmínek nabývá majoritní akcionář," řekl zástupce zhruba stovky menšinových akcionářů Jiří Psota s tím, že jako férová by jim připadala cena sedm tisíc korun za akcii.

enu srazila krize Při stanovení ceny vycházel Mittal ze znaleckého posudku společnosti PricewaterhouseCoopers a hospodaření ocelárny za poslední tři účetní období. Ta sice v posledních letech vykazovala tučné zisky, ale loni kvůli krizi na hutnickém trhu prožila čtyřicetiprocentní propad obratu a miliardovou ztrátu. Čtyři tisíce korun za akcii znamenají ocenění ostravské hutě na 49,2 miliardy korun. To však minoritáři odmítají.

„Odečteme-li 37 miliard korun v hotovosti nahromaděných na účtech AMO, pak jsou veškeré budoucí finanční toky firmy oceněny na pouhých 12,5 miliardy korun. V posledních pěti letech však tyto toky činily více než 40 miliard korun," vysvětlil Psota.

Podle Psoty také minoritní akcionáři nebudou mít při vyvlastnění navrhovaném AMO možnost pořídit si za utržené peníze aktiva se srovnatelnou výnosností. „Žádná kouzla s čísly nesmí mít před tímto základním předpokladem přednost," domnívá se Psota.

Analytici jsou skeptičtí Požadavek minoritářů je výrazně vyšší než cena, kterou získala za své akcie AMO na začátku letošního roku společnost PPF. Ta za 13,88 procenta dostala 6,879 miliardy, což znamená zhruba 3800 korun za akcii. Minoritáři však odmítají brát tuto cenu jako referenční.

„PPF si s akciemi kupovala právní spor a pak akceptovala minimální cenu za svůj odchod," prohlásil letos Psota.

Jako nerealistické hodnotí požadavky vytěsňovaných akcionářů oslovení analytici. Vychází přitom zejména z ocenění firmy na tuzemské burze RM-SYSTÉM. Tam se akcie AMO včera prodávaly za průměrnou cenu 3905 korun za akcii. Za poslední rok přitom titul zažil solidní růst, ještě loni v létě se jedna akcie prodávala pod dva tisíce korun.

„RM-SYSTÉM poskytuje celkem férový odhad toho, co jsou minoritní akcionáři schopni dostat. Cenu by mohly zvýšit pouze snahy Mittalu vyhnout se publicitě vytěsnění v médiích," myslí si analytik Radim Kramule z České spořitelny.

Poměrně skeptický ohledně výše požadavku minoritářů je také analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus. „Mittal se rozhodoval i na základě toho, že situace v ocelářství rozhodně není stabilizovaná. I když jsme nejspíš z nejhoršího venku, není nikde napsáno, že Evropu nepoloží její nejzadluženější součástky," domnívá se Procházka.

Kdyby Mittal vykoupil akcionáře za cenu, kterou sám navrhl, stály by ho akcie okolo dvou miliard korun.

Kdyby akceptoval požadavek minoritářů, zaplatil by okolo 3,25 miliardy. Definitivní schválení vytěsnění má přijít 11. června na mimořádné valné hromadě v Ostravě.

 

******************************************************************************************************

Cena akcií hutí

4000 korun nabízí za akcii arcelorMittal v rámci plánovaného squeeze outu.

3905 korun byla včerejší průměrná cena akcie obchodované na tuzemské burze RM-SYSTÉM.

7000 korun požadují za akcii minoritní akcionáři ocelárny zastoupení Jiřím Psotou.

 

27.5.2010, Jan Záluský, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy