RM-SYSTÉM»Události»Erste Bank se prodejem VMG zbavila pojišťovacích aktivit

Erste Bank se prodejem VMG zbavila pojišťovacích aktivit

11.05.2010 09:45
Rakouská Erste Bank prodala 95 procent ze svého podílu v makléřské pojišťovací společnosti VMG, rakouské společnosti GrECo. Kupní cena transakce nebyla zveřejněna. GrECo se tak podle dohody s Erste může nabídkou pojišťovacích služeb dostat i na český trh, neboť kontrakt zajišťuje společnosti GrECo spolupráci s bankou až do roku 2023 pro působení v České republice, ale i na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Ukrajině, Chorvatsku a Srbsku. Prodejem VMG tak podle Doris Hartlové z tiskového oddělení Erste Bank už žádné změny ve struktuře pojišťovacího byznysu banka nechystá, neboť veškerá aktiva prodala.

Podle mínění analytiků Erste Bank obchodem ukázala, že se chce dále věnovat jen bankovnictví. To nakonec potvrdil i člen bankovní rady Erste Bank Thomas Uher. „Chceme pokračovat v orientaci na hlavní předmět podnikání Erste a oddělit investice, které s tímto byznysem nejsou spojeny," řekl Uher.

Prodej VMG má podobný osud jako příběh Pojišťovny České spořitelny, kterou Erste v roce 2008 prodala jinému rakouskému peněžnímu holdingu - Vienna Insurance Group (VIG). „Koupě VMG pro GrECo znamená posílení postavení skupiny především v samotném Rakousku," řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Podle něj jde o okrajovou transakci, jíž Erste pouští zbytky pojišťovacích aktivit, o něž neměla zájem VIG.

 

11.5.2010, Pavel Daniel, E15

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy