RM-SYSTÉM»Události»AAA Auto vybředla z nejhoršího

AAA Auto vybředla z nejhoršího

03.05.2010 11:01
Síť autobazarů AAA Auto je podle výsledků za rok 2009 z nejhoršího venku. Firma oznámila čistý zisk hospodaření za loňský rok 1,4 milionu eur, zhruba 35 milionů korun. V roce 2008 ještě vykazovala ztrátu 35 milionů eur. Letos by mohla AAA Auto podle některých odhadů čistý zisk až ztrojnásobit.

Auditované výsledky oproti předběžným ukázaly o 180 tisíc eur větší čistý zisk. Hlavním důvodem byl rozdíl mezi předběžným a finálním mezipodnikovým vyúčtováním v rámci skupiny. Podle ekonomických expertů v dalších parametrech žádné citelnější změny nenastaly. Shoda mezi analytiky vládne také v tom, že výsledky firmy za rok 2009 nebyly zadarmo. Před několika lety plánovaná expanze po evropských zemích byla citelně zredukována a AAA Auto se stáhlo nejen z maďarského, ale i polského a rumunského trhu. To se nakonec výrazně projevilo na výsledcích prodejů sítě autobazarů, neboť číslo kleslo o dvě pětiny na 36 867 vozů, když v roce 2008 firma prodala 60 557 aut.

Hospodaření AAA Auto muselo projít i úsporami v nákladech a restrukturalizací. Jenže ani to zatím dlouhodobé investory, kteří vložili peníze do firmy při úpisu akcií na burze v roce 2007, neuspokojuje. I přes posílení ceny akcií během dubna 2010 více než o 35 procent, totiž cena akcie AAA Auto, která se pohybuje nyní okolo dvaceti korun, nedosahuje upisovací ceny 55 korun za akcii. Analytici připomínají obdobný vývoj akcií z roku 2009. „Tehdy byly stimulem k růstu akcií lepší hospodářské výsledky," řekl analytik Atlantiku FT Patrick Vyroubal.

Síť autobazarů investorům poslala letos jasný vzkaz - oznámila totiž, že chce dosáhnout v roce 2010 stejných nebo mírně nižších prodejních objemů jako v roce 2009 a současně plánuje otevření jedné až tří nových poboček ve vybraných regionech Česka a Slovenska.

„Ano, z toho se odvíjí část očekávání - stabilita na trhu, mírný růst tržeb, a pokud předpokládáme, že velkou měrou ubudou náklady na restrukturalizaci, pak lze také pomýšlet zhruba až na ztrojnásobení čistého zisku," zdůraznil analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

3.5.2010, Pavel Daniel, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.