RM-SYSTÉM»Události»Erste a Česká spořitelna vydělávají na trhu

Erste a Česká spořitelna vydělávají na trhu

03.05.2010 10:57
Česká spořitelna i její mateřská Erste Group v letošním prvním pololetí mají meziročně vyšší zisk – Erste o deset procent, ČS o čtyři procenta. Nárůst zisku je ale tažen především výnosy z obchodování na trzích a provizemi z poplatků, zatímco bankovní služby skupiny spíše stagnují. ČS na obchodech s cennými papíry a měnami vydělala 1,1 miliardy korun – což je o čtvrtinu více než loni, Erste 141 milionů eur (3,6 miliardy korun).

Erste Bank dosáhla čistého zisku 255,2 milionu eur (6,5 miliardy korun). Nejvíce se o něj zasloužily pobočky v České republice, na Slovensku a v Rakousku. ČS vydělala tři miliardy korun.

Například nově poskytnuté úvěry firmám se České spořitelně propadly, a to více než o šest procent. Celkem půlprocentní růst objemu úvěrů banky je tak tažen hlavně nárůstem půjček pro instituce, skoro o čtyřicet procent. „Růst úvěrů veřejnému sektoru a stagnace či pokles úvěrů soukromým subjektům odráží aktuální vývoj ekonomiky," říká analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

Kromě toho, že Česká spořitelna podnikům příliš nepůjčuje, stále jí také rostou náklady na krytí rizik. Rezerv y meziročně zvýšila o 2,2 miliardy korun na 16,9 miliardy korun. Podíl nesplácených úvěrů na celkovém portfoliu ČS vzrostl na 5,4 procenta. Spořitelně narostly vklady o 3,7 miliardy korun, hlavně kvůli vyšším úložkám firem, zatímco vklady domácností stagnovaly.

Výsledky skupiny Erste skončily podle analytiků v souladu s očekáváním. Rakouský ústav dosáhl provozního zisku ve výši skoro miliardy eur, opravné položky k nespláceným úvěrům vzrostly na půl miliardy eur.

 

3.5.2010, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy