RM-SYSTÉM»Události»VW zvýší investice v Číně o 1,6 miliardy eur

VW zvýší investice v Číně o 1,6 miliardy eur

27.04.2010 09:06
Koncern VW chce postavit v Číně dvě nové továrny. Pozadu nezůstávají ani velcí konkurenti z Asie.

Čína láká čím dál tím více automobilek. Toyota, Nissan a Volkswagen (VW) totiž zvyšují své investice na území asijské velmoci a sázejí na to, že poptávka po autech poroste díky vládním pobídkám. I kvůli nim Čína loni vystřídala USA na pozici největšího automobilového trhu světa.

Německý koncern Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, chce do roku 2012 investovat 4,4 miliardy eur do výstavby dvou nových továren a vývoje nových modelů vozů pro čínský trh. Stane se tak v rámci plánu VW na zvýšení investic v Číně o 1,6 miliardy eur (přes 40 miliard korun). V letech 2010 až 2012 tak VW na čínském trhu investuje celkem šest miliard eur. Nissan chce zase zvýšit kapacitu svých místních továren o 70 procent. Toyota hodlá letos na čínském trhu překonat hranici 800 tisíc prodaných vozů. Na veletrhu Beijing Auto Show to včera oznámili zástupci automobilek.

Volkswagen tak potvrzuje svůj dlouhodobý cíl prodávat v Číně dva miliony aut ročně. „Růst v Číně překonal všechna očekávání," uvedl šéf koncernu Martin Winterkorn. Loni se prodej VW v Číně zvýšil o 37 procent na 1,4 milionu vozů. Winterkorn nyní hledá pro čínskou pobočku VW nového šéfa, protože ten současný - Winfried Vahland - nahradí ve druhé polovině roku šéfa Škody Auto Reinharda Junga.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a rád by se do roku 2018 stal největším výrobcem automobilů na světě. Koncern v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 95 procent na 473 milionů eur (12 miliard korun). Koncem loňského roku koupil 49,9 procenta v německém výrobci luxusních sportovních vozů Porsche za 3,9 miliardy eur. Porsche by se mělo v roce 2011 stát desátou značkou skupiny VW.

Prodej motorových vozidel v Číně loni stoupl o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Růst prodeje se očekává i letos. „Hned jak skončí vládní podpora, může přijít tvrdý pád," říká však o nebezpečí, které možná v budoucnu hrozí čínskému trhu, šéf Hondy Takanobu Ito.

 

27.4.2010, Jan Beránek, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy