RM-SYSTÉM»Události»Na burze se probudily i menší firmy, Vítkovice přidávají skoro 40 %

Na burze se probudily i menší firmy, Vítkovice přidávají skoro 40 %

23.04.2010 19:15
Česká burza pokračovala uplynulý týden v růstu. V čele byly na burze RM-SYSTÉM tentokráte menší a méně známé společnosti.

Akcie Vítkovic rostou o téměř 40 %

Po dlouhé době se probudil nejen vulkán Eyjafjallajökull, který s trochou nadsázky rozprášil zbytky islandské ekonomiky po Evropě, ale i z mrtvých vstaly i akcie společnosti Vítkovice.
Tato strojírenská společnost postupně obnovuje jednotlivé provozy zasažené globální recesí. Dostatek zakázek má i nový provoz na výrobu kotlů, který společnost v nedávné době zprovoznila. Toto vše dává investorům naději, že hospodářsky bude letošní rok lepší než ten uplynulý.
Nákupní apetit vyhnal kurz akcie během jediného týdnu o 38,7 % výše a Vítkovice páteční obchodování uzavřely na úrovni 624 Kč.

AAA Auto dále posilují

Rekordní prodeje ojetin v minulém týdnu pomohly k silnému růstu akciím AAA Auto. Ty během pěti posledních dnů přidaly více než 24 % a obchodování uzavřely na 17,90 Kč.
Díky slunečnému počasí prodaly AAA Auto v posledním týdnu 945 vozů. Z pohledu podnikání je pro společnost důležité, že silněji byly zastoupeny dražší vozy a koupě na úvěr.

Unipetrol předpovídá návrat k zisku

O něco skromnější růst vykázaly akcie Unipetrolu. Kurz akcie byl tažen rovněž pozitivními zprávami, když společnost v týdnu zveřejnila některé hospodářské ukazatele za první čtvrtletí letošního roku. Po více než roku je tak pravděpodobné, že se tato petrochemická společnost vrátí ke kladnému provoznímu zisku. Důvodem je čtvrtletní růst rafinačních marží o 188 % a petrochemických o 2 %. Pozitivně se rovněž projevil efekt slabší koruny. Naopak negativně se vyvíjí celkový objem produkce.
Akcie Unipetrolu posilovaly zvláště v závěru týdne a celkem si přidaly 4,7 %, když uzavřely na hodnotě 191 Kč. Na těchto hodnotách se titul obchodoval naposledy na začátku října v roce 2008.

Nokia nenaplnila očekávání trhu a oslabila

Negativní byl minulý týden pro společnost Nokia, největšího světového výrobce mobilních telefonů. Za první kvartál firma oznámila čistý zisk ve výši 349 mil. EUR, což je v přepočtu 0,09 EUR na akcii. Analytici přitom očekávali výsledek kolem 410 mil. EUR. Tržby dosáhly 9,52 mld. EUR. Nižší než předpokládaný zisk jde na vrub konkurenčním chytrým mobilům společnosti Apple, která Nokii pořádně šlape na paty.
Akcie finské společnosti jsou obchodovány i v českých korunách na burze RM-SYSTÉM a minulý týden se propadly o 7,6 % na 271 Kč, přičemž ještě na začátku dubna se titul obchodoval těsně pod 300 Kč.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy