RM-SYSTÉM»Události»Intel hlásí rekordní zisk, krize je pryč

Intel hlásí rekordní zisk, krize je pryč

15.04.2010 09:44
Výborné výsledky firmy posílily akcie celého technologického sektoru Za růstem tržeb je zejména rostoucí popularita netbooků

Srdce počítačů vynášejí. Výsledky světové jedničky Intel potvrzují, že minimálně IT sektor je na cestě z krize. Za první čtvrtletí totiž firma zvýšila svůj čistý zisk na 2,4 miliardy dolarů, což znamená meziroční nárůst o 282 procent. Více než desetimiliardové tržby přitom překonaly očekávání trhu i samotné firmy.

Podle analytiků to může znamenat rozjezd počítačové mašinérie. „Intel těží ze skryté poptávky, jelikož zákazníci v několika posledních letech odkládali nákup kvalitnějších serverů a počítačů kvůli recesi," uvedla analytička Laura DiDio z ITIC. „Dál už to nemůžou odkládat, a tak se otevřela stavidla," dodala DiDio.

Stejný optimismus sdílí i šéf čipového gigantu Paul Otellini. „Loni jsme se touto dobou nacházeli uprostřed prudké korekce, ale už tenkrát jsme viděli signály, že se situace začíná zlepšovat, a dnes mohu říci, že se IT sektor téměř definitivně zotavil a pokračuje dál," komentoval výsledky Otellini.

Díky dobré náladě posílily o čtyři procenta akcie Intelu, ale i ostatních firem z oboru. Advanced Micro Devices a Texas Instruments v mimoburzovním obchodování přidaly téměř tři procenta a Microsoft stoupl o 1 procento. Další počítačový kolos Dell vzrostla o 1,5 procenta.
Dobré zprávy pro IT byznys přinesla tento týden i agentura Gartner, podle níž by se výdaje do IT služeb měly vrátit k růstu a do roku 2013 by se mohly dostat podle odhadů na 964 miliard dolarů.

Náročný rok pro technologie Intel ale loni musel, stejně jako ostatní technologické firmy šetřit. Za první tři loňské měsíce mu klesl zisk o 55 procent. „Osobně jsem to čekal horší," říkal tou dobou v rozhovoru pro HN viceprezident Intelu Donald Whitehead. Intel loni kvůli slabé poptávce po počítačích uzavřel pět továren ve Spojených státech a v Asii a zrušil více než pět tisíc pracovních míst.

Propouštění se ale nevyhnulo ani konkurenci. Microsoft například loni opustilo kolem pěti tisícovek zaměstnanců. Propouštění zasáhlo i největšího výrobce mobilních telefonů - finskou Nokii. Hewlett Packard zase snížil platy všem zaměstnancům včetně šéfů.
Nový svět Intelu Tržbám Intelu pomáhala rostoucí popularita netbooků, tedy malých přenosných notebooků. Ty totiž do svých modelů používali všichni světoví výrobci jako Hewlett Packard, Asus, Lenovo nebo Dell. Netbooky zároveň vyvažovaly pokles zájmu o klasické stolní počítače.

Jen loni se jich ve světě prodalo 12,5 milionu a v roce 2015 očekává společnost Piper Jaffray až zdesetinásobení prodejů. To nahrává výrobcům, jako je právě Intel, který loni představil i procesor pro „třetí svět". Podle Seana Maloneye, šéfa prodeje, je procesor připraven na provoz v náročnějších podmínkách a má nižší spotřebu energie než předchozí verze. Nižší cenu pro chudý svět by měla podle Intelu zajistit i spolupráce s mobilními operátory, kteří by netbooky mohli kombinovat se svými datovými tarify.

Zároveň Intel otevřel internetový obchod s aplikacemi pro netbooky a spojil se s Nokií na tvorbě jednoho univerzálního systému pro mobilní telefony.

 

15.4.2010, Jan Beránek, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy