RM-SYSTÉM»Události»Řecké trápení opět tíží evropské akciové burzy

Řecké trápení opět tíží evropské akciové burzy

09.04.2010 19:23
Akcie na české burze v uplynulém týdnu ovlivňovaly zejména zprávy ze zahraničí. Do popředí se opět dostala řecká kauza.

Brzda evropských akciových trhů

Řecko musí v následujících dvou měsících splatit řádově 20 miliard euro dluhu, které tamní vlády v průběhu let vytvořily. Standardně většina zemí refinancuje starší dluh novými dluhopisy. V případě Řecka už je dluh tak obrovský, že vzbuzuje velké obavy bank, které za další nakoupené dluhopisy požadují větší a větší úrok. Ten minulý týden, pro řecké státní dluhopisy, překonal historická maxima, když překročil úroveň 7 %.
Situaci Řecka můžeme přirovnat k situaci nezaměstnaného postaršího pána, který nemá sílu začít podnikat v odvětví, které vynáší, a přesto musí bance zaplatit za párty, na které posledních dvacet let byl.
V pátek přišla další rána v podobě snížení ratingu o dva stupně na BBB- od agentury Fitch. Rating země se tak přiblížil kategorii „prašivých dluhopisů" a mnoho analytiků spekuluje, že zásah MMF přijde pravděpodobně velmi brzy.
Zvláště ve čtvrtek reagovaly akciové trhy na situaci velmi negativně, kdy většina světových indexů oslabovala. Na české burze v čele s tituly Nokia, Volkswagen, Unipetrol nebo Erste Bank. Podobně negativní vliv měly řecké události také pro evropskou měnu.

Erste Bank se ziskem 4,6 %

Erste Bank čtvrteční ztrátu dohnala během pátečního obchodování a týden zakončila na burze RM-SYSTÉM se ziskem 4,6 % při kurzu 824,90 Kč.
Akciím této banky v týdnu pomohla zpráva, podle které Erste Bank pracuje spolu s pojišťovnou VIG na zlepšení kapitálové přiměřenosti, která laicky řečeno charakterizuje odolnost banky při krizových situacích. V Rakousku se v současné době pracuje na zpřísnění pravidel Basel III, podle kterých je kapitálová přiměřenost bank stanovována.

Orco upsalo nové akcie, co to znamená?

Až do čtvrtka oslabovaly akcie Orco, jejíchž kurz se tak dostal i pod 190 Kč. Následná zpráva o navýšení kapitálu o 6,1 mil. EUR prodejem 1,1 mil. kusů akcií aspoň krátkodobě propad zastavila. Úpisu se účastnily dva bankovní fondy a akcie získaly s poměrně výrazným čtvrtinovým diskontem (slevou) vůči současnému tržnímu ocenění.
Před valnou hromadou, na které se drobní akcionáři pokusí odvolat současný management, se tak možná změní poměr sil. Záležet bude na tom, jak se zachová nový akcionář ovládající přes 9 % akcií. Boj o Orco, které se již více než rok pohybuje v režimu soudní ochrany před věřiteli, dostává další zajímavý impulz. Povelikonoční týden Orco zakončilo na kurzu 191 Kč.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy