RM-SYSTÉM»Události»KIT digital loni zdvojnásobila tržby a prohloubila ztrátu

KIT digital loni zdvojnásobila tržby a prohloubila ztrátu

31.03.2010 11:10
Do červených čísel firmu dostaly především náklady na akvizice, které financuje emisemi nových akcií.

Tuzemská technologická společnost KIT digital, jejíž akcie se od ledna obchodují na pražské burze, zvýšila loni tržby o 102 procent na 47,3 milionu dolarů (zhruba 900 milionů korun). Čistá ztráta se ale meziročně prohloubila o 900 000 dolarů na 19,9 milionu dolarů (380 milionů korun). Hrubý provozní zisk EBITDA se pohyboval okolo 4,9 milionu dolarů proti předchozí ztrátě 7,2 milionu dolarů.

Podle předsedy představenstva a šéfa společnosti Kaleila Isazy Tuzmana firma letos očekává zrychlený růst příjmů a silnou návratnost investic pro akcionáře. Společnost podle včerejšího sdělení předpokládá letos zdvojnásobení příjmů na 75 milionů dolarů. Podobným tempem by měl růst pokračovat i příští rok. Firma zároveň uvedla, že neplánuje žádnou významnější akvizici, která by měla výraznější vliv na příjmy.

„Do červených čísel KIT digital se dostaly především náklady spojené s finančními deriváty, výdaje spojené s reorganizací a integrací převzatých firem a další náklady na akvizice," říká analytik společnosti Atlantik FT Milan Lávička. KIT podle něj pokračuje ve své strategii růstu prostřednictvím akvizic, které jsou financovány převážně emisemi nových akcií. Prudký růst na úrovni tržeb však společnost dosud nebyla schopna promítnout do výše dosahovaného zisku.

KIT digital je předním světovým poskytovatelem videoslužeb přes protokol IP. Mezi její zákazníky patří například Google, General Motors, Disney, Vodafone, Telefónica, Česká televize či ministerstvo obrany USA. Celkem má přes 1000 zákazníků ve více než 30 zemích světa.

Akcie KIT se od loňského srpna obchodují na americkém trhu Nasdaq a od 25. ledna i na pražské burze. Firma po srpnové primární nabídce akcií s výnosem 22,2 milionu dolarů uspořádala v prvním čtvrtletí nové dvě veřejné nabídky, v nichž získala 46,5 milionu dolarů. Za prostředky z emisí firma koupila společnosti The FeedRoom, Nunet a Multicast Media.

 

31.3.2010, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy