RM-SYSTÉM»Události»Dividenda Philip Morris stoupne o 40 procent

Dividenda Philip Morris stoupne o 40 procent

31.03.2010 11:08
Největší výrobce cigaret v česku vydělal loni přes 2,5 miliardy korun letos rostou daně a více kuřáků tak bude kupovat levnější značky

Ani během hospodářské krize nepřestali čeští kuřáci platit za svou „drogu". Dokládá to i prudký nárůst loňských zisků největšího českého tabákového výrobce Philip Morris ČR. Konsolidovaný čistý zisk včetně slovenské dceřiné společnosti Philip Morris Slovakia stoupl loni o 48 procent na 2,51 miliardy korun.

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH stouply loni o pětinu na 11,7 miliardy korun.
Firma chce téměř všechny peníze, které v Česku vydělala, rozdělit mezi akcionáře - představenstvo navrhlo vyplatit z loňského zisku dividendu ve výši 780 korun na akcii, což je meziročně o 39 procent víc.

Akcie Philip Morris ČR na pražské burze zareagovaly na zveřejněné výsledky růstem o 2,3 procenta na 9898 korun. Poměříme-li vyplácenou dividendu k ceně akcie, patří Philip Morris k hvězdám pražské burzy.

„Pokud se cena akcií natolik přibližuje hranici 10 tisíc korun, je to ale možná spíše motiv k redukci než k nákupům tohoto titulu," míní analytik BH Securities Petr Hlinomaz.
Do loňských výsledků Philip Morris ČR se poprvé plně promítlo i zvýšení spotřební daně na cigarety z počátku roku 2008. Na konci roku 2007 se totiž obchodníci s blížícím se zvýšením daně ještě předzásobili za nižší ceny.

Philip Morris ČR, jehož podíl na českém tabákovém trhu se podle agentury ACNielsen loni mírně snížil na 55,5 procenta, odhaduje, že český trh cigaret stoupl loni o 35 procent na 21,7 miliardy prodaných kusů. Nebýt ale předzásobení z konce roku 2007, cigaretový trh by klesl o 5,9 procenta, a to hlavně kvůli růstu spotřební daně a zvýšení prodejních cen cigaret v roce 2009.

„Firmě Philip Morris ČR se loni podařilo zvýšit průměrný příjem z jednotky prodané produkce, což hodnotíme pozitivně," říká Milan Vaníček ze společnosti Atlantik FT.
Letos se výrobců cigaret dotkne zvýšení DPH i spotřební daně. „Zvýšení těchto daní se v prodejních cenách začne projevovat ve druhém čtvrtletí roku 2010. Může vést k redukci kapacity trhu cigaret s vybíranou spotřební daní a k případnému přesunu spotřebitelů k levnějším značkám," uvedlo ve své včerejší zprávě představenstvo firmy.

Akcií Philip Morris ČR se nedávno zbavily newyorské finanční společnosti Millgate Capital a Millgate Master Fund - každá z nich měla více než tříprocentní podíl. Podle lidí z trhu akcie nakoupily, když byly v polovině roku 2008 na svých minimech kolem čtyř až pěti tisíc korun. Investicí tak své peníze zdvojnásobily.

Do portfolia Philip Morris ČR patří značky cigaret Marlboro, L&M, Red & White, Philip Morris, Petra, Sparta a Start. Firma je členem skupiny Philip Morris International.

31.3.2010, Martin Petříček, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy