RM-SYSTÉM»Události»Vítkovice mají nový provoz, přijmou desítky lidí

Vítkovice mají nový provoz, přijmou desítky lidí

29.03.2010 09:52
Zvyšující se počet zakázek v energetice vedl vítkovické manažery k výstavbě zbrusu nového provozu na výrobu kotlů. Díky půlmiliardové investici zde vzniklo kolem 150 nových pracovních míst.

Dobrá zpráva pro lidi, kteří hledají práci. Ve Vítkovicích budou brzy hledat 150 nových zaměstnanců do dělnických profesí. Firma totiž včera slavnostně zahájila provoz továrny na výrobu takzvaných membránových stěn, které jsou součástí například energetických kotlů.

„Jestliže chceme udržet krok s konkurencí, musíme investovat do moderních technologií," popsal důvody, proč Vítkovice nový provoz vybudovaly, generální ředitel Vítkovic Jan Světlík. Kontrakty, které se nám v poslední době podařilo uzavřít, ať už v České republice, Indii, Turecku nebo Rusku, nám jednoznačně ukázaly, že rozhodnutí vybudovat nový závod v době krize bylo správné. Moderní technologické vybavení nás posune ve vztahu s konkurencí na vyšší příčku a budeme tak moci lépe obstát v konkurenčním boji," dodal Jan Světlík.

Membránové stěny tvořené svařovanými trubkami, kterými proudí horká voda v kotlích, se přitom už ve Vítkovicích kdysi vyráběly, firma však musela výrobu, rozhodnutím vyšších orgánů, přesunout v osmdesátých letech na Slovensko.

„Tak trošku nás začali vydírat cenami, tak jsme se rozhodli postavit si vlastní závod, abychom zvýšili svou soběstačnost," přidává další důvod, proč se firma rozhodla investovat půl miliardy korun Jan Světlík.

 

Nový závod už nyní nestačí poptávce

Ani po otevření nového provozu se ale další výrobci membránových stěn nemusí o svoji pozici bát. „Máme v současnosti tolik objednávek, že bychom klidně mohli postavit ještě jednu takovou továrnu hned vedle a stejně bychom ještě museli nakupovat další stěny od subdodavatelů," liboval si nad zájmem o vítkovické výrobky generální ředitel společnosti Vítkovice Power Engineering, pod kterou nová továrna organizačně spadá, Pavel Ondruch. "Jenomže je tady problém, kde sehnat lidi. Už tak jsme hledali kvalifikované svářeče jen velmi těžko," vysvětlil Ondruch. „Od samého zahájení výroby v novém závodě pracuje pětapadesát lidí," vysvětlila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. „Od června, kdy se výroba rozběhne naplno, to bude 123 lidí, celkově by zde mělo pracovat na 150 zaměstnanců," dodala mluvčí.
Část zaměstnanců přešla do nové haly z ostatních provozů Vítkovic, ostatní firma hledá na trhu práce. „Za každého, kdo tady přijde pracovat z jiné části firmy, budeme muset najít nového zaměstnance na jejich místo," dokončil generální ředitel Pavel Ondruch.

 

Fakta zakázky Vítkovic

Ostravská firma získává stále významnější pozici na energetickém trhu. Vedle miliardových kontraktů na rekonstrukce hnědouhelných elektráren společnosti ČEZ vyváží do Indie, Jižní Ameriky nebo Ruska.

 

29.3.2010, Darek Štalmach, Regionální mutace Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko



RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy