RM-SYSTÉM»Události»KIT digital investory neoslovila

KIT digital investory neoslovila

09.03.2010 10:17
Na vině slabého výkonu je malý objem emise a nedostatečný marketing

Akcie Emise KIT digital měla být pro českou burzu živou vodou. Výkony akcií firmy jsou ale spíše zklamáním. Podle dat agentury Bloomberg od 25. ledna 2010, kdy akcie vstoupily na český trh, spadla jejich cena téměř o 12 procent.

Analytici míní, že za nepřesvědčivými výkony cenného papíru stojí několik důvodů. Předně vedení firmy podcenilo marketing emise, když veřejnosti nebylo schopno podat kvalitní informace o tom, jakým způsobem a kdy budou akcie na burzu uvedeny a chyběla výrazná propagace emise.

Dále management společnosti informuje veřejnost často nesrozumitelně a zmateně. „Jednou něco řeknou, ale za nějaký čas to neplatí, působí to na investory nepředvídatelně," konstatoval analytik Atlantiku FT Milan Lávička. A třetím důvodem nepřesvědčivého výkonu akcií KIT digital je příliš malý objem emise na pražské burze.

Akciím se podle analytika České spořitelny Martina Krajhanzla nemusí vést proto, že jde pro investory o nový obor. „Na pražské burze není tradice technologických titulů," řekl Krajhanzl. „Jako nová a velikostí malá emise na pražském trhu nemají akcie zatím v portfoliích investorů své pevné místo, čemuž odpovídá i relativně vysoká volatilita a nízké objemy a počty obchodů," konstatoval analytik Cyrrusu Ondřej Moravanský. Objemy obchodů se z lednových řádově desetitisíců kusů denně snížily až na dnešních maximálně tisíc kusů.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče jsou ale i u malých emisí na českém trhu vidět znatelné rozdíly. „U KIT stojí za nízkým objemem obchodů pouze duální kotace bez skutečné emise pro české investory, zatímco u emise AAA Auto a ECM je to spíš nízký free float," upřesnil Adamkovič. K oživení obchodování s akciemi KIT digital už ale může, podle mínění expertů, dojít brzo. Firma totiž na konci března zveřejní hospodářské výsledky. „Změna může také nastat, až si trh tuto akcii přečte," dodal Moravanský. „Zapůsobit také může to, když KIT digital přijde s nějakou pozitivní akvizicí, synergií, smlouvou s klienty, spoluprací s nějakým dalším významným partnerem a zvýší četnost smysluplných informací," upřesnil analytik BH Securities Petr Hlinomaz.


 

12 % o tolik klesla hodnota akcií společnosti KIT digital od vstupu na pražskou burzu v závěru letošního ledna.

 

KIT digital plánuje vydat další akcie Dalších 1,54 milionu akcií za upisovací cenu 9,73 dolaru za kus plánuje vydat KIT digital. I u této emise stanovila společnost opci na vydání dalších 231 tisíc akcií. Podobnou opci firma uplatnila již minulý týden, kdy prodala 350 tisíc akcií v rámci své nedávné veřejné nabídky za cenu 10,50 dolaru za akcii. Celkový počet akcií se emisí zvýšil o třináct procent. Výtěžek emise má sloužit na zpětný odkup zástavních listů (warrantů) vydaných v minulosti, navýšení kapitálu a případné akvizice.

 

9.3.2010, Pavel Daniel, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy