RM-SYSTÉM»Události»Majitel Novy kupuje televizi v Bulharsku

Majitel Novy kupuje televizi v Bulharsku

19.02.2010 10:06
Za jedničku tamního trhu zaplatí CME 400 milionů dolarů Bulharský trh je pro americkou mediální firmu atraktivní i v krizi

Letošní rok je pro mediální skupinu CME rokem velkých změn. Poté, co se společnost na konci ledna stáhla z ukrajinského trhu, rozhodla se posílit svou pozici v Bulharsku. Tam totiž kupuje místní televizní jedničku bTV za 400 milionů dolarů (přibližně 7,6 miliardy korun).
Bulharskou stanici dosud vlastnil mediální magnát Ruppert Murdoch, do jehož skupiny patří i například deník Wall Street Journal nebo televizní síť Fox News Channel.
Díky investici tak majitel Novy získá na bulharském trhu rozhodující podíl. bTV totiž měla na konci roku osmatřicetiprocentní sledovanost a s ní přibudou do rodiny CME i kabelové programy bTV Cinema a bTV Comedy. A spolu s nimi i 74 procent akcií v rozhlasové stanici C. J. OOD.

Odborníci vidí za nákupem jenom potvrzení dlouhodobějších plánů mediální skupiny. „Zástupci CME už delší dobu tvrdili, že právě akvizice je možností, jak se dál rozvíjet. Bulharský trh je pro ně atraktivní a bTV je silný hráč. Navíc, dříve se na trhu spekulovalo, že cena bTV je 700 milionů dolarů, takže CME to vlastně koupila za polovinu," říká analytik Ondřej Moravanský ze společnosti Cyrrus.

Krize krátí zisky CME nakupuje v situaci, kdy krize výrazně zkrátila reklamní rozpočty firem, a na příjmech mediální společnosti je to znát. Od ledna do června 2009 utržila 327,4 milionu dolarů, což byl meziroční propad o 38 procent v důsledku slabšího prodeje reklamního času. I proto firma v čele s Adrianem Sarbem loni prodala třetinový podíl americkému gigantu Time Warner za 241,5 milionu dolarů.

Analytici ale zvažují, jestli přece jenom nebyl nákup bulharské televize příliš zbrklý. „Je otázka, zda nebylo lepší použít peníze získané z prodeje ukrajinských aktivit na snížení dluhů. Je ale pravda, že další velká splátka je čeká až v roce 2016," dodává Moravanský.

CME totiž na konci ledna opustila Ukrajinu, kde provozovala stanice Studio 1+1 a Kino. Ty po vleklých sporech vykoupila místní společnost Harley Trading Limited, za níž stojí místní boháč Igor Kolomojskyj. A to za 300 milionů dolarů. „Budeme se díky tomu moci zaměřit na naše aktivity v Evropské unii a v zemích, které se do EU přibližují," komentoval obchod Sarbu.
Nova táhne skupinu Na prodělečné země tak doplácí většinou tuzemská televize Nova, která dlouhodobě patří k nejúspěšnější stanici v rámci celé skupiny CME.

Její programy může sledovat 97 milionů lidí převážně po střední a východní Evropě. „Novácké" stanice za prvních devět měsíců loňského roku přisypaly do společné kasy deset milionů dolarů.

„Expanze CME v Bulharsku se na českém trhu neprojeví. Může to ale ovlivnit množství prostředků, které bude mít CME na další akvizice v Evropě, a to třeba i na rozvoj v Česku," vysvětluje souvislost mediální expert Štěpán Wolde ze společnosti Media One.

Nova přitom už na českém trhu letos nakupovala. I když jen za symbolické jedno euro, kdy převzala tiskovou agenturu Mediafax, již vlastnila společnost Adriana Sarba. Navíc ještě na konci loňského roku spustila tuzemské vysílání hudební televizní stanice MTV.

 


 

CME v číslech 97 milioNů diváKů může v sedmi evropských zemích sledovat programy dvacítky televizí, které jsou členy rodiny CMe. 7,58 miliaRdy KoRuN zaplatí CMe za nákupy v Bulharsku. Získá za ně první komerční stanici v zemi se čtyřicetiprocentním podílem sledovanosti. 327,4 milioNu KoRuN utržila skupina za první půlrok 2009. Meziroční propad o 38 procent zavinily především dopady krize, kdy firmy osekávaly reklamní rozpočty.

19.2.2010, Jan Beránek, Zuzana Luňáková, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy