RM-SYSTÉM»Události»Philip Morris utržil 6,7 miliardy dolarů a plánuje odkup akcií

Philip Morris utržil 6,7 miliardy dolarů a plánuje odkup akcií

12.02.2010 09:25
Výrobce cigaret Philip Morris International, jenž působí rovněž v České republice, zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí zisk o pět procent na 1,5 miliardy dolarů (28,6 miliardy Kč). Oznámila to včera firma. Představila rovněž nový tříletý plán na zpětný odkup svých akcií v hodnotě 12 miliard dolarů.

Tržby společnosti Philip Morris, která vyrábí například cigarety Marlboro, ve čtvrtletí stouply o deset procent na 6,7 miliardy dolarů. Objem dodávek se nicméně zvýšil pouze o půl procenta na 218,2 miliardy cigaret, protože nárůst ve východní Evropě, Asii, Africe a na Blízkém východě byl kompenzován poklesem v západní Evropě, Latinské Americe a Kanadě.

Firma prodává cigarety Marlboro a další značky mimo Spojené státy. Společnost uvedla, že selektivním zvýšením cen kompenzovala obtížné ekonomické podmínky, které přiměly některé kuřáky k přechodu k levnějším cigaretám.

„Křehkost hospodářského oživení, zejména s ohledem na úroveň zaměstnanosti a vrtkavost měnových kurzů, by pochopitelně opravňovala k opatrnému výhledu na rok 2010," uvedl generální ředitel společnosti Louis Camilleri. „My však nadále věříme, že letos opět vykážeme silné finanční výsledky," dodal.

V celém loňském roce se zisk firmy snížil o osm procent na 6,34 miliardy dolarů a tržby o tři procenta na 25 miliard dolarů. Součástí firmy je Philip Morris ČR, největší tabáková společnost v Česku a výrobce cigaret značek Petra a Sparta.

 

12.2.2010, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy