RM-SYSTÉM»Události»ArcelorMittal je opět v zisku

ArcelorMittal je opět v zisku

11.02.2010 10:03
Výrobce oceli vykázal vloni zisk 118 miliard dolarů. Letos očekává zvýšení poptávky po oceli o deset procent.

Ocelářský gigant ArcelorMittal skončil v minulém roce, i přes počáteční ztráty, v zisku a jeho výsledky tak potvrdily, že se situace na celosvětovém trhu s ocelí pomalu zlepšuje. Skupina, která vyrábí ocel i v České republice, včera oznámila, že v loňském roce dosáhla čistého zisku 118 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun). Oproti roku 2008, kdy činil zisk největšího světového výrobce oceli 9,4 miliardy dolarů, jde však o výrazný pokles (téměř 180 miliard korun).

ArcelorMittal, který vloni vyrobil šest procent celosvětové produkce oceli, byl podobně jako jeho konkurenti zasažen hospodářskou krizí. Poptávka po oceli se propadla zejména v první polovině loňského roku, což způsobilo pokles celoročních tržeb o téměř padesát procent na 65 miliard dolarů. Podle šéfa společnosti Lakshmiho Mittala vloni výrobce oceli snížil provozní náklady o 2,7 miliardy dolarů.

Vedení společnosti odhaduje, že letos se celosvětová poptávka po oceli zvýší o deset procent. Zájem o ocel by měl růst nejen ve vyspělých průmyslových zemích, ale například i v Brazílii, kde společnost čeká až patnáctiprocentní růst poptávky. Právě v Brazílii nebo Indii hodlá ArcelorMittal investovat do nových projektů zhruba čtyři miliardy dolarů. Letos chce skupina zároveň oslabit svůj dřívější důraz na splácení dluhů.

Analytici letos očekávají i zvýšení zájmu o ocel v Číně, která minulý rok vyrobila nejvíc oceli na světě - 567,8 miliardy tun. Poptávka po této komoditě by tam měla vzrůst o 9,4 procenta hlavně proto, že čínská vláda hodlá do tohoto sektoru investovat 586 miliard dolarů. „Poptávka v Číně zůstane na vysoké úrovni, ale za rok se bude zvyšovat jen mírně," myslí si Ma Čung-pchu, hlavní analytik výzkumného serveru UC361.com.

ArcelorMittal Ostrava zveřejní své hospodářské výsledky koncem druhého čtvrtletí.

 

11.2.2010, Jana Horká, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy