RM-SYSTÉM»Události»Nokia čelí ve Spojených státech hromadné žalobě investorů

Nokia čelí ve Spojených státech hromadné žalobě investorů

09.02.2010 09:54
Američtí investoři viní Nokii z toho, že uváděla na trh nové mobily se zpožděním a tuto skutečnost před nimi tajila.

Největší světový výrobce mobilních telefonů, finská společnost Nokia, čelí ve Spojených státech hromadné žalobě. Nokia měla údajně v roce 2008 před investory tajit, že odložila uvedení některých modelů telefonů na trh. Žalobu předložil v pátek u federálního soudu v New Yorku penzijní fond zaměstnanců amerického města Roseville. Nokia včera uvedla, že obvinění je neopodstatněné a že se bude razantně bránit.

Nespokojení investoři nežalují jen společnost samotnou, ale také jmenovitě její nejvyšší manažery. V žalobě tak figuruje i generální ředitel Nokie Olli-Pekka Kallasvuo, tehdejší finanční ředitel Rick Simonson a šéf divize mobilních telefonů Kai Oistamo.

„Nokia přezkoumala obvinění, která zahrnuje žaloba, a je přesvědčena, že postrádají skutkovou podstatu," cituje agentura Reuters oficiální vyjádření Nokie.
Nokia včera také uvedla, že ze své továrny ve finském Salo propustí 285 zaměstnanců. Rozhodnutí je součástí plánu firmy na snížení nákladů a modernizaci výroby. „Salo je důležitou součástí globální výrobní sítě Nokia," uvedl Juha Putkiranta z obchodní divize firmy. Změny mají podle něj zajistit budoucí konkurenceschopnost továrny.

Závod v Salo je jedním z devíti závodů Nokie po celém světě. Je také poslední velkou továrnou na výrobu mobilních telefonů firmy v západní Evropě. V současnosti se zde výroba zaměřuje na dražší modely, napsaly agentury AP a Reuters.

 

9.2.2010, Jana Horká, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy