RM-SYSTÉM»Události»Windows 7 nakoply zisk Microsoftu

Windows 7 nakoply zisk Microsoftu

01.02.2010 10:54
Americká softwarová firma Microsoft vydělala ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku 6,7 miliardy dolarů (asi 125,6 miliardy Kč), o dvě třetiny více než loni. Microsoftu pomohl především lepší prodej nového operačního systému Windows 7. Nový systém se prodává mnohem lépe než předchozí Vista. Vyšší tržby přineslo Microsoftu také oživení na trhu osobních počítačů.

Díky oznámeným výsledkům zpevnily akcie firmy asi o procento. Výraznější růst mají akcie podle analytiků za sebou, neboť prudce zpevnily už po uvedení nového operačního systému na trh.

„Nechápejte to špatně, Microsoft vykázal velmi dobré výsledky. Vzhledem k údajům o prodeji počítačů a výsledkům společnosti Intel se ale v posledních týdnech zvýšila očekávání," upozornil analytik společnosti Edward Jones Andy Miedler. Vysvětlil tak, proč akcie firmy nereagovaly na výsledky výraznějším zpevněním.
Zisk i tržby firmy uměle zvýšily zadržené prodeje. Podnik totiž operační systém v předstihu dodal výrobcům počítačů a maloobchodním prodejcům. Tyto peníze byly vykázány až nyní.

Microsoft uvedl, že Windows 7 se ze všech jeho dosavadních operačních systémů prodává nejlépe. Povzbudivě vyznívá rovněž sdělení managementu, že letos v podnikovém segmentu očekává zvýšení výdajů na informační technologie. Microsoft už loni v lednu přestal poskytovat výhled hospodaření, jak to bývá u firem kótovaných na burze zvykem. K rozhodnutí jej prý vedla značná kolísavost trhů. Finanční ředitel Peter Klein však agentuře Reuters řekl, že oživení se dostaví hned na začátku roku a bude se v jeho průběhu zvyšovat.

Akcie Microsoftu za poslední rok zpevnily zhruba o 62 procent a jsou nad 29 dolary. Vedou si tak lépe než trh Nasdaq, na němž se obchodují. Nasdaq za poslední rok zpevnil asi o 40 procent.

 

Šlágr Napravená pověst Microsoftu Windows 7 se začaly prodávat v říjnu loňského roku. Nahradily veřejností i odborníky neoblíbený systém Vista. Dosavadní prodeje z nich dělají zatím nejúspěšnější systém, který Microsoft vyvinul.

 

1.2.2010, Lidové noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy