RM-SYSTÉM»Události»Vítkovicím v loňském roce klesl zisk

Vítkovicím v loňském roce klesl zisk

26.01.2010 16:50
Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) očekává za loňský rok pokles zisku na zhruba 1,443 miliardy korun.

„Předloni skupina 28 firem hospodařila se ziskem přesahujícím 2,241 miliardy. Vlivem hospodářské krize skupině klesly meziročně také tržby o necelou čtvrtinu na 18,635 miliardy korun," řekl generální ředitel a předseda představenstva akciové společnosti Vítkovice Jan Světlík.

Hospodářský výsledek celé skupiny ovlivnila především šestice jejích velkých společností, z nichž dvě působí v Polsku. Celkově jim loni klesl zisk o 42 procent na 1,073 miliardy korun; jejich tržby se snížily o 21 procent na 13,699 miliardy.

Podle Světlíka zisk velkých firem klesl mimo jiné kvůli kurzovním změnám.

Ovlivnilo ho také hospodaření společnosti Vítkovice, jejíž zisk 700 milionů byl o polovinu nižší než v roce 2008, kdy do něj započítala masivní vyplácení dividend z dceřiných společností. Hospodářská krize způsobila pokles hromadné sériové výroby v metalurgických firmách skupiny, které navazují na krizí ochromenou huť Evraz Vítkovice Steel z ruské ocelářské skupiny Evraz Group.

Například společnost Vítkovice Heavy Machinery, která vyrábí lodní hřídele či zařízení pro ocelárny, očekává pokles zisku o třetinu na 281 milionů. Tržby 4,465 miliardy korun budou nižší o 29 procent. Další velké firmě skupiny, Vítkovice Cylinders, klesne zisk o 83 procent na 16 milionů při tržbách 1,531 miliardy korun, které jsou meziročně o čtvrtinu nižší.
„V metalurgii jsme stále na polovině produkce. Výrobkové a hmotové věci šly dolů, nebo stagnují kvůli propadu našich velkých zákazníků. Rosteme inženýringem a do budoucna to asi jiné nebude," řekl Světlík. Právě velká společnost Vítkovice Power Engineering se dostala z předloňské ztráty 89,2 milionu a za rok 2009 očekává zisk 20,1 milionu; letošní zisk by se měl vyšplhat až na 400 milionů korun.

Stabilizující silou skupiny jsou podle Světlíka její středně velké společnosti, přestože zisk těm nejdůležitějším z nich loni celkově klesl o sedm procent na 370,6 milionu a tržby o čtvrtinu na 4,936 miliardy. „I ve službových společnostech jsme pocítili ztráty vlivem ocelárny Steel," dodal Světlík.

„Některé společnosti prostě plnily, jiné ne. Rok 2009 jsme ale prožili vcelku úspěšně díky dlouhodobým kontraktům v energetice a lodích, kde máme objednávky do roku 2012. Přišli jsme vlastně o plánované, zhruba dvacetiprocentní nárůsty výroby," shrnul Světlík.
Letošní rok bude podle něho ovlivněný novými kontrakty v energetice například pro Argentinu, Indii a Turecko, v inženýringu a CNG technologiích. „Nové zakázky ovlivní hlavně hospodářské výsledky firem Vítkovice Heavy Machinery a Vítkovice Power Engineering. Vzhledem k rychlému byznysu letos očekáváme v zisku zotavení na 2,3 miliardy," naznačil s tím, že skupina letos plánuje tržby 23,813 miliardy korun.

Vítkovice Machinery Group je nejvýznamnější českou strojírenskou skupinou. Na začátku i konci loňského roku zaměstnávala na 8 500 lidí, k hromadnému propouštění zaměstnanců vlivem krize nepřistoupila. Skupinu zastřešuje společnost Vítkovice Hodling, v níž je největším individuálním vlastníkem právě Světlík s 45 procenty akcií. Dalších 50 procent drží VTK Group a pětiprocentní podíl má společnost Reyford Limited se sídlem v daňovém ráji na ostrově Man.

 

26.1.2010, Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy