RM-SYSTÉM»Události»Exxon a Shell mají finální smlouvu na Západní Kurnu

Exxon a Shell mají finální smlouvu na Západní Kurnu

26.01.2010 11:40
Světové ropné koncerny Exxon Mobil a Royal Dutch Shell podepsaly včera s iráckým ministerstvem ropného průmyslu definitivní kontrakt na první fázi rozvoje superobřího iráckého ropného pole Západní Kurna. Firmy tak budou moci zahájit práce na území, kde se nachází odhadem 8,7 miliardy barelů ropy.

Exxon a Shell získaly práva na využívání pole Západní Kurna-1 spolu s iráckou státní ropnou společností loni v listopadu při jednáních s ministerstvem. O měsíc později se konala rozsáhlá aukce ropných polí a jedním z jejích nejvýznamnějších výsledků byl prodej práv na sousední pole Západní Kurna-2 s odhadovanou zásobou 12,9 miliardy barelů skupině ruské společnosti Lukoil a norského Statoilu.

Po realizaci dohod vzešlých z prosincové aukce a předchozích smluv by se měla kapacita irácké těžby ropy zvýšit na 12 milionů barelů za den z nynějších 2,5 milionu. Země by se tak měla stát třetím největším producentem ropy na světě po Saúdské Arábii a Rusku. V současnosti je Irák v těžbě ropy na 11. místě.

Kontrakt na rozvoj pole Západní Kurna-1 je na 20 let. Exxon a Shell mají v úmyslu zvýšit produkci pole asi osminásobně na 2,325 milionu barelů denně z nynějších zhruba 280 000 barelů. Konsorcium hodlá vynaložit na jeho rozvoj během šesti let až 50 miliard dolarů.

 

26.1.2010, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy