RM-SYSTÉM»Události»Analytici: Prodej ztrátových aktiv na Ukrajině je pro CME výhrou

Analytici: Prodej ztrátových aktiv na Ukrajině je pro CME výhrou

25.01.2010 12:55
Mediální společnosti CME se v uplynulém týdnu povedl husarský kousek. Analytici totiž označili prodej její ukrajinské divize za 300 milionů dolarů zatím za nejzajímavější událost na českém kapitálovém trhu v letošním roce. K příznivému hodnocení přispělo i to, že tržní kapitalizace firmy se během několika hodin po oznámení transakce zvýšila přibližně o stejnou hodnotu, za jakou CME prodalo svá ukrajinská média.

„Vezmeme-li v úvahu posílení akcií na pražské burze, tak se od oznámení zprávy o prodeji televizních stanic na Ukrajině zvýšila tržní kapitalizace CME o 321 milionů dolarů. Investoři tedy v podstatě přisuzují prodaným médiím negativní hodnotu," konstatoval analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Analytici tak kvitují, že se CME podařilo zbavit ztrátových investic. „Nejde jen o získanou hotovost, ale hlavně o ukončení ztrát, které by z Ukrajiny mohly ještě nějakou dobu zatěžovat hospodaření CME," řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Výsledky hospodaření totiž ukazují, že za devět měsíců 2009 vytvořila CME v tuzemsku provozní zisk přes 80 miCena lionů dolarů, zatímco na Ukrav jině za stejnou dobu firma prodělala 40 milionů dolarů.

Analytici radí peníze použít na zaplacení dluhů. „Získaná hotovost pomůže společnosti přestát výpadek tržeb na hlavních reklamních trzích, CME tak může nadále posílit svou pozici tím, že na rozdíl od konkurence nebude muset výrazně škrtat v investičních plánech," uvedl Adamkovič.

V další růst akcií CME věří například Česká spořitelna. „Významným faktorem, který sehraje důležitou roli, ale bude vývoj na trhu s reklamou," říká analytik spořitelny Radim Kramule. „Myslím, že krátkodobě je prostor pro růst omezený, nelze naopak vyloučit určitou korekci. Vývoj hodnoty akcií bude závislý na hospodaření společnosti a tržním sentimentu," částečně oponuje analytik Atlantiku FT Patrick Vyroubal.

25.1.2010, Pavel Daniel, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy