RM-SYSTÉM»Události»CME prodala své ukrajinské televize

CME prodala své ukrajinské televize

21.01.2010 11:40
Získaných 300 milionů dolarů může mediální firma využít na akvizice v Bulharsku

Americká mediální společnost CME, která vlastní českou TV Nova, se rozhodla zbavit svých ztrátových aktiv na Ukrajině. Tamní televizní stanice Studio 1+1 a Kino prodá za 300 milionů dolarů firmě Harley Trading, patřící ukrajinskému podnikateli Igoru Kolomojskému.

Kolomojskyj, který je akcionářem i členem vedení CME, dosud držel 49procentní podíl, nyní bude mít celý balík. Šéf CME Adrian Sarbu prodej zdůvodnil tím, že společnost se nyní bude moci „zaměřit na aktivity v EU a v zemích, které se k EU přibližují".

Rozhodnutí odejít z Ukrajiny hodnotí pozitivně i analytici, jelikož celkově byla tamní investice pro CME ztrátová. „Ukrajinská aktiva generovala ztrátu a ani výhled není příznivý. CME si takto zlepší strategické možnosti a zvýší likviditu," uvedl Patrick Vyroubal ze společnosti Atlantik FT.

CME si také uvolní ruce pro další přeskupování svých akvizic ve střední a východní Evropě, například pro své záměry v Bulharsku. Tam Sarbu zvažuje utratit až 500 milionů eur za 55procentní podíl v největší bulharské komerční televizi bTV, kterou vlastní skupina News Corp. magnáta Ruperta Murdocha. Pokud by k obchodu došlo, CME by po Česku, Rumunsku a Slovensku získala většinu na reklamním televizním trhu v další zemi střední a východní Evropy.

 

**************************************************************************************

Mediafax mění majitele za euro

CME kupuje informační agenturu Mediafax od společnosti Media Pro Management, kterou vlastní generální ředitel CME Adrian Sarbu. CME za Mediafax zaplatí jedno euro. Nova si od akvizice slibuje podle své mluvčí Michaely Fričové rozšíření informačního zázemí, posílení pozice v televizním a internetovém zpravodajství a rozšíření působnosti v regionech Česka. Mediafax v roce 2008 hospodařil podle Obchodního rejstříku se ztrátou přes 109 milionů korun.

 

21.1.2010, Jiří Holuša, E15

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy