RM-SYSTÉM»Události»Nově se uleví, CME mizí z Ukrajiny

Nově se uleví, CME mizí z Ukrajiny

21.01.2010 10:32
Více než 5,5 miliardy korun z prodeje firma věnuje na další rozvoj Na tuzemském mediálním trhu se ale začíná nakupovat.

Majitelka TV Nova, mediální skupina CME, začíná opouštět problémové trhy. První na řadě byla Ukrajina, kde provozuje stanice Studio 1+1 a Kino. Po vleklých sporech vykoupí obě televize ukrajinská společnost Harley Trading Limited, za níž stojí místní boháč Igor Kolomojskyj. A to za 300 milionů dolarů.

Podle šéfa CME Adriana Sarbua jde o krok, který skupině pomůže především v dalšímu rozvoji. „Za současných podmínek je prodej nejlepší volbou. Budeme se díky tomu moci zaměřit na naše aktivity v Evropské unii a v zemích, které se do EU přibližují," komentuje obchod Sarbu a dodává, že skupina díky finanční injekci zlepší své finanční zdraví a bude se moci věnovat „tvorbě obsahu".

Částka, kterou CME za své ukrajinské království obdrží, totiž zhruba odpovídá tržbám firmy za první pololetí loňského roku.

Od ledna do června 2009 utržila 327,4 milionu dolarů, což byl meziroční propad o 38 procent v důsledku slabšího prodeje reklamního času.

Veselice na burze Akcie CME na pražské burze začaly okamžitě po oznámení zprávy prudce růst. Ihned poskočily o deset procent a nakonec zavíraly o 11,87 procent silnější na 527 korunách za jednu akcii.

Dnes mohou navíc otevírat na pražském parketu ještě výše. Na burze v USA, kde se s nimi také obchoduje, totiž pokračovaly v růstu ještě o dalších více než šest procent. „Ukrajina CME dlouhodobě prodělávala, byl to problémový trh. Loni jim zde klesly příjmy dvojnásobně oproti jiným zemím. Navíc za ukrajinské televize dostala překvapivě vysokou cenu. Reakce akcií tak byla logická," vysvětluje Ondřej Moravanský z firmy Cyrrus.

Pro srovnání za prvních devět měsíců loňského roku prodělaly televize na Ukrajině 13 miliard dolarů. Oproti tomu „novácké" televize 10 miliard vydělaly.

Úleva pro Novu Pro tuzemskou televizní jedničku Novu, která i během krize zůstala jedinou vydělávající televizí v rámci celé CME, to může být dobrá zpráva. „Nova dosud svou matku živila a dotovala ze svých zisků ztrátové trhy. Teď by mohly nějaké peníze zůstat na Barrandově," myslí si mediální expert Štěpán Wolde z agentury Media One.

Nova rozjela během loňského roku úsporná opatření. Ale i tak na konci listopadu spustila českou mutaci MTV a tento týden rozšířila svůj zpravodajský tým koupí tiskové agentury Mediafax za jedno euro.

Tuzemský trh ale začíná pomalu infiltrovat další velký hráč, tentokrát však globálního formátu. Americká společnost Time Warner, která loni v březnu koupila za 241,5 milionu dolarů téměř třetinový podíl v CME, si totiž vyhlídla českou pobočku HBO. Podle deníku E15 jde o rozsáhlou akvizici, při níž chce Time Warner získat 100 procent v HBO Central Europe. „Už dlouho se čeká, že na místní trh dorazí nějaký světový hráč. Nova se ale nemusí bát," dodává Wolde.

21.1.2010, Jan Beránek, Jan Sochor, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy