RM-SYSTÉM»Události»Vítkovice chtějí vyvíjet vlastní plynové motory

Vítkovice chtějí vyvíjet vlastní plynové motory

08.01.2010 09:50
Strojírenský holding Vítkovice, který patří k největším strojařským firmám v republice, chce zasáhnout do dalšího oboru.

Po výrobě zalomených lodních hřídelů a tlakových lahví, které tvoří hlavní výrobní blok společnosti, se vítkovičtí chtějí zaměřit i na vývoj motorů pro osobní automobily. Středem jejich zájmu jsou automobilové motory na pohon zemním plynem, CNG. V této oblasti již Vítkovice působí, kromě sítě vlastních čerpacích stanic CNG vyrábějí i tlakové nádrže pro automobily.

„Plynové oktanové číslo se pohybuje okolo 130, takže například automobil s obsahem 1 400 kubických centimetrů má výkon jako klasický benzinový dvoulitr. Proto je podle nás pohon na zemní plyn jednou z budoucích cest automobilismu," popsal důvody, kvůli kterým se Vítkovice pro vývoj CNG motorů rozhodly, manažer vítkovického projektu Green Technology Vladimír Šiška.

„Na konci tohoto roku by měl být výsledkem funkční prototyp," popsal záměry společnosti generální ředitel Vítkovic Jan Světlík.
„Mělo by jít o úplně nové řešení spalování v motorech, které ale bude vycházet z nejrozšířenějších platforem motorů současných automobilek," přiblížil konkrétní cíle Vladimír Šiška.

Záměr Vítkovic je jasný. Vývojem motorů na zemní plyn by, v případě jejich úspěchu, zabily dvě mouchy jednou ranou. Za prvé by rozšířily počet odběratelů svých tlakových lahví, které slouží jako nádrže pro stlačený zemní plyn, za druhé by podpořily zájem o plynové čerpací stanice, které budují po celé republice.

„Automobilkám už dodáváme tlakové lahve, takže potřebné kontakty máme. V současnosti uvažujeme o sedmi automobilkách, konkretizovat je ale z pochopitelných důvodů nebudu," pokračoval Vladimír Šiška s tím, že vítkovičtí chtějí sice motory vyvinout, výrobu by ale chtěli přenechat automobilkám. „Motorárnou bychom se stali jen v případě, že by nebylo vyhnutí, chceme spíš motor vyvinout a nabídnout jeho výrobu jiným," dodal.

 

8.1.2010, Darek Štalmach, Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy