RM-SYSTÉM»Události»Boj o mzdy v ArcelorMittal pokračuje

Boj o mzdy v ArcelorMittal pokračuje

21.12.2009 10:16
V hutním gigantu byla platnost kolektivní smlouvy potřetí prodloužena, platí ale jen do konce března 2009

Nynější kolektivní smlouva v ArcelorMittal Ostrava (AMO), jejíž platnost měla původně vypršet na konci roku 2008 a už dvakrát byla prodloužena, bude platit až do konce března příštího roku. Dohodli se na tom v pátek zástupci vedení a odborů.

„Jsem rád, že jsme tuto dohodu uzavřeli. V současné době, kdy není zcela jasný ekonomický vývoj v dalším období, bylo totiž důležité najít cestu k zachování dosavadních sociálních výhod našich zaměstnanců," komentoval dohodu s odbory personální ředitel AMO Ctirad Lolek. Podle něj všechny nároky plynoucí z dosavadní kolektivní smlouvy zůstanou v platnosti až do 31. března 2010.

K jednacímu stolu obě strany opět usednou po svátcích. „Vyjednávání nové kolektivní smlouvy bude pokračovat v lednu tak, aby byla dojednána a podepsána do konce března," řekl Právu předseda Rady odborů v AMO Vítězslav Prak. Odbory budou usilovat o zvýšení mezd zaměstnanců v příštím roce. „V dohodě, kterou jsme podepsali v pátek, je uvedeno, že mzdové nárůsty, které budou dojednány, pak budou zaměstnancům doplaceny zpětně od 1. ledna," doplnil.

Odbory podle něj na mzdovém nárůstu v příštím roce trvají, už i kvůli tomu, že se letos výdělky snížily. „Přitom bylo propuštěno přes tisíc lidí, takže my tvrdíme, že není v zásadě vazba mezi mzdami a zaměstnaností, protože tu si řídí zaměstnavatel jinak. Takže není důvod, aby zaměstnanci neměli dva roky po sobě navýšené mzdy," zdůraznil Prak.

Kromě toho podle odborových předáků jsou kvůli úbytku zaměstnanců lidé, kteří ve firmě zůstali, více vytížení. „A firma už je na tom dnes tak, že u nás na válcovnách pojedou všechny tratě i přes svátky, práce je tolik, že lidé ani o svátcích nebudou doma," řekl Prak, který je také předsedou odborové organizace válcoven. Rovněž Roman Bečica, předseda odborů na ocelárně potvrdil, že výroba se zvedá.

„Zatímco v průběhu roku jsme pokulhávali, teď jedeme na dvě pece naplno, i přes vánoční svátky se bude dělat," sdělil. „Pokud nadále výroba pojede alespoň na dvě pece, rozhodně budeme usilovat o mzdový nárůst v příštím roce," zdůraznil.

Platnost nynější kolektivní smlouvy v největší tuzemské ocelářské firmě měla původně skončit k 31. prosinci 2008. Kvůli krizi byla prodloužena nejprve do konce března 2009, a když se situace na trhu s ocelí v prvním čtvrtletí ještě zhoršila, dohodly se vedení a odbory na dalším prodloužení platnosti smlouvy až do konce letošního roku. Nyní se tedy platnost dokumentu prodlužuje potřetí.

Společnost ArcelorMittal Ostrava má necelých 6 tisíc zaměstnanců. Letos podnik dobrovolně opustilo 1200 lidí s odstupným ve výši jedenácti až dvacetinásobku průměrného platu podle počtu odpracovaných let ve firmě. Loni průměrný výdělek v AMO dosáhl 29 816 korun.

 

21.12.2009, Anna Bortlíčková, Regionální mutace| Právo - Severní Morava


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy