RM-SYSTÉM»Události»Intel obžalován ze zneužití pozice na trhu

Intel obžalován ze zneužití pozice na trhu

17.12.2009 10:37
Americká Federální obchodní komise (FTC) včera zažalovala největšího světového výrobce počítačových čipů Intel kvůli údajnému zneužívání dominantní pozice na trhu.

Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

FTC je jednou ze dvou vládních agentur, které ve Spojených státech prosazují dodržování antimonopolních zákonů.

Intel podle FTC po celé desetiletí nezákonně zneužíval svou pozici k potlačení konkurence a k posílení svého monopolního postavení. Připravil tak spotřebitele o možnost volby a zbrzdil inovace v čipovém průmyslu.

FTC uvedla, že Intel používal hrozby i odměny, aby odradil některé přední výrobce počítačů od nákupů čipů od jiných firem. Intel podle FTC rovněž v tajnosti přepracoval důležitý počítačový software, aby tak brzdil výkon konkurenčních mikroprocesorů.

„Intel se pustil do dobře promyšlené kampaně k ochromení konkurenčních hrozeb pro jeho monopol," uvedl šéf úřadu FTC pro konkurenci Richard A. Feinstein. Dodal, že společnost tak porušila pravidla poctivé hry i zákony ochraňující konkurenci. Intel označil žalobu FTC za zavádějící. Obvinil komisi z toho, že plně neprošetřila vznesená obvinění. „Intel soutěžil poctivě a v souladu se zákonem," uvedla firma.

Intel čelí podobným obviněním již řadu let. Firma se nyní odvolává proti pokutě 1,06 miliardy eur (téměř 28 miliard Kč), kterou jí za údajné omezování konkurence vyměřila Evropská komise.

Nedávno zaplatila 1,25 miliardy dolarů za urovnání podobných obvinění ze strany konkurenta Advanced Micro Devices.

 

17.12.2009, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy