RM-SYSTÉM»Události»Nemocniční pavilon za půl miliardy postaví Metrostav a spol.

Nemocniční pavilon za půl miliardy postaví Metrostav a spol.

30.11.2009 09:30
Karlovarský kraj - Obří zakázku na stavbu pavilonu akutnímedicíny v karlovarské nemocnici asi získá sdružení firem Metrostav Praha, Bau-Stav Karlovy Vary, Prefa-Beton Cheb a Tima Karlovy Vary. Sdružení nabídlo cenu 503 milionů (bez DPH) a bylo nejlevnější z celkemčtyř zájemců, kteří v soutěži nakonec zůstali. Výběrová komise doporučila spolek v čele s Metrostavem jako vítěze. Tento návrh ještě musí potvrdit krajská rada.

Zakázka vyvolává rozruch z několika důvodů. Komise složená z politiků a úředníků kraje vyloučila z tendru firmu Sefimota Praha a sdružení Unistav Brno - B. Braun Medical. Oba tito uchazeči přišli s nižší nabídkou než Metrostav a spol. Podle hodnotitelů ale nesplnili formální náležitosti zadávacího řízení a byli vyloučeni. Krajská rada včera námitky vyloučených firem zamítla.

Pak je tu ještě etický problém. Ve vedení Prefy-Beton Cheb působí dva krajští zastupitelé za ČSSD. Jakub Pánik je v Prefě obchodním ředitelem a Václav Mleziva jedním ze šéfů technického útvaru. Pánik, který se chystá v parlamentních volbách v kraji kandidovat za sociální demokracii jako č. 1, odmítá, že by byl ve střetu zájmů. „To už bych pak nemohl dělat vůbec nic. Mám manažerskou smlouvu a jsem jen zaměstnancem Prefy."

Zajímavé je, že od roku 2000 se Prefa-Beton žádných výběrových řízení pořádaných krajem neúčastnila. Až v posledním roce - po vítězství ČSSD v krajských volbách - se přihlásila hned do dvou. Pokaždé uspěla. Teď jako člen sdružení na zakázku v nemocnici a nedávno také ve sdružení (spolu s Thermia-Bau Karlovy Vary) na opravu Becherovy vily za 84 milionů korun.

 

30.11.2009, Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy