RM-SYSTÉM»Události»Rozhodování CME se přesunulo do Prahy

Rozhodování CME se přesunulo do Prahy

26.11.2009 10:12
Majitel televize Nova, bermudská společnost CME, urychlil stěhování do Prahy. V uplynulých týdnech dokončil přesun velké části své londýnské centrály do nově zrekonstruované budovy televize na barrandovském kopci.

Z hlavního města České republiky se tak řídí komunikace společnosti, oblast treasury, je zde oddělení plánování a analýz a interní audit. Prezident CME Adrian Sarbu si zde podle informací E15 pořídil bydlení již dříve.

„Nemá to prvky centrály, nicméně většina rozhodování ohledně CME se děje z Prahy," uvedl ředitel Novy Petr Dvořák. „Důvodem přesunu těchto oddělení je jednak úspora nákladů, ale i lepší dostupnost do ostatních zemí, kde CME působí, a blízký kontakt s provozem," uvedla mluvčí CME Romana Tomasová. Kvůli přesunu CME založila na jaře v Česku společnost CME Media Services Limited (zřizovatelem je stejnojmenná londýnská společnost), která byla do obchodního rejstříku zapsána 6. května. Ta zaměstnává manažery a specialisty CME přesunuté z Londýna. V britské metropoli pak i nadále zůstává část organizačních struktur - například oddělení konsolidace finančních účtů nebo právní oddělení. „Jejich přesun ani další změny neplánujeme," doplnila Tomasová.

Ne všem šéfům CME však jde stěhování do Čech pod nos. Například bývalý finanční ředitel firmy Wallace Macmillan odmítl přesun z rodinných důvodů a v červnu odstoupil z funkce.

Praha se tak stává čím dál důležitějším místem pro řízení a fungování CME. Logicky, skupina kolem televize Nova je nejdůležitějším a nejvýdělečnějším článkem v mediálním impériu bermudské firmy. Na celkových tržbách CME za prvních devět měsíců 2009 se „nováci" podíleli skoro 40 procenty (o rok předtím to bylo přes 37 procent).

Výkonnosti České republiky si všímají i majitelé a top management CME, kteří čím dál více zapojují manažery CET 21 (vlastník licence Novy) do klíčových vrcholových struktur. Kupříkladu ředitel Novy Petr Dvořák řídí podle informací E15 celou divizi CME pro televizní vysílání. V pozici však ještě nebyl potvrzen oficiálně.

 

26.11.2009, Aleš Borovan, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy