RM-SYSTÉM»Události»Mittal může vyvlastnit malé akcionáře

Mittal může vyvlastnit malé akcionáře

13.11.2009 10:53
Díky transakci s PPF přesáhne podíl Mittalu v ostravské huti 96% Minoritní akcionáři se v případě nízké nabídky chtějí bránit u soudu

Ocelářský magnát Lakšmí Mittal získá čtrnáctiprocentní balík akcií ArcelorMittal Ostrava (AMO), který dosud držela v rukách skupina PPF.

„Skupina PPF opět prokázala svou schopnost uskutečnit komplexní transakci a dosáhnout vzájemně přijatelného řešení s jednou z největších světových korporací," říká spokojeně spolumajitel PPF Jiří Šmec. Prodej balíku akcií znamená, že Mittal, jehož podíl tak vzroste na 96,4 procenta, může začít vytěsňovat drobné akcionáře firmy.

Podle zákona může majoritní vlastník vytěsnit menšinové akcionáře vykoupením jejich podílů, pokud ovládá více než devadesátiprocentní podíl firmy.

Menšinoví akcionáři přitom už více než dva roky protestují proti tomu, jak Mittal vytahuje z Ostravy formou půjček mateřské společnosti zisky. Zhruba před půl rokem podala kvůli tomu skupina drobných akcionářů na představenstvo AMO trestní oznámení. Včerejší oznámení o prodeji akcií je v podstatě nepřekvapilo. „S obchodní transakcí mezi Mittalem a PPF jsme počítali. Bereme to jako danou věc. Jsme ale připraveni se soudit, jestliže nám AMO nenabídne za akciové podíly patřičnou cenu," řekl zástupce minoritních akcionářů Jiří Psota, který zastupuje skupinu lidí vlastnících 110 500 akcií AMO, což představuje přibližně 0,85procentní podíl.

Minoritní akcionáři si stěžovali i v Bruselu a premiérovi Janu Fischerovi. Znepokojení vyjádřili v minulosti nad velmi neobvyklým šestiletým splátkovým kalendářem dohodnutým při prodeji státního podílu v AMO. „Stát dopustil, že naše jsou podíly jsou soustavně znehodnocovány. Peníze AMO mizí v desítkách miliard v daňových rájích," vyjádřili se tehdy minoritní akcionáři.
Dotažená transakce znamená dobrý obchod pro Mittala. Ten získal majoritu v ostravské huti při privatizaci v roce 2003 za pouhých 270 milionů korun. Letos v létě se dohodl se státem na odkoupení dalšího 11procentního balíku akcií za sedm miliard korun. Ty má ale splácet až do roku 2015.

„Navýšení podílu majoritního vlastníka v největší české huti je zvláště v dnešní době dobrou zprávou, neboť je zárukou dlouhodobého rozvoje společnosti. Zároveň je důkazem, že ArcelorMittal má zájem být jedním z největších zahraničních investorů v České republice," uvedla mluvčí AMO Věra Breiová.

Peníze na akcie od PFF může vzít přímo z ostravské huti. Mateřská skupina má v současnosti půjčeno na nízký úrok 25 miliard korun. Nedávné rozhodnutí valné hromady navíc společnosti do budoucna umožnilo, aby za případné budoucí půjčky u bank ručila jejími vlastními akciemi.

Největší domácí huť ArcelorMittal Ostrava v loňském roce vykázala zisk 4,9 miliardy korun při tržbách 35 miliard korun.

163.11.2009, Jan Záluský, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy