RM-SYSTÉM»Události»Mittal získá od PPF akcie ostravských hutí

Mittal získá od PPF akcie ostravských hutí

13.11.2009 10:48
Skupina PPF prodá Mittalovi svůj podíl v ostravské huti za 6,879 miliardy korun. Dohoda přišla dřív, než se čekalo.

Privatizace největší tuzemské huti po letech končí. Skupina PPF, nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, prodá ocelářské společnosti ArcelorMittal svůj 14procentní podíl v bývalé Nové huti, jež dnes nese název ArcelorMittal Ostrava. Jde o balík akcií po společnosti Petrcíle, který po sporech se státem před dvěma lety získala Kellnerova skupina.

Za akcie, které PPF od státu dostala 850 milionů korun, nyní Mittal Kellnerovi zaplatí 6,9 miliardy.

Díky transakci získá Mittal v huti více než 96procentní podíl, a může tak vytěsnit minoritní akcionáře.

PPF s Mittalem oznámily dohodu o koupi překvapivě rychle. Ještě před měsícem dobře informované zdroje předpovídaly, že k vypořádání obchodu dojde až v příštím roce. Vliv na rychlý postup mohly mít soudní spory, které o balík akcií vede léta někdejší vlastník firmy Petrcíle, podnikatel Petr Nádvorník.

Ten kdysi založil firmu Českomoravská železárenská, která Petrcíli (a s ní i 14procentní podíl v Nové huti) počátkem tisíciletí koupila. Na podíl v Nové huti si Nádvorník stále dělá nárok. Žádal dokonce o soudní předběžené opatření, které by PPF znemožnilo prodat jej Mittalovi. Ve středu Krajský soud v Ostravě návrh na předběžné opatření zamítl. Týž večer se PPF s Mittalem dohodla na vypořádání obchodu.

Podnikatel o vliv v Českomoravské železárenské a s ní i v Petrcíli přišel před pěti lety, když obě firmy proti jeho vůli ovládli další byznysmeni. Petrcíle několikrát měnila majitele, nakonec se o ni podělili Tykač s Kellnerem.

Podíl Petrcíle v Nové huti při privatizaci slíbil stát Mittalovi a celý balík byl až do roku 2007 předmětem dalších sporů mezi státem a soukromými vlastníky. Ty skončily, letité nároky Nádvorníka o odškodné za „ukradenou firmu" však budou soudy řešit dál.

13.11.2009, Jan Záluský, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy