RM-SYSTÉM»Události»Rating CME byl snížen, výhled je negativní

Rating CME byl snížen, výhled je negativní

12.11.2009 09:02
Agentura Standard & Poor´s včera snížila firemní úvěrový rating americké mediální skupiny Central European Media Enterprises (CME), která mimo jiné vlastní českou televizi Nova, na stupeň B minus z dosavadní známky B. Agentura to odůvodnila zhoršením příjmů a zisků firmy za první tři čtvrtletí tohoto roku a špatným firemním výhledem pro celý letošní rok.

Nový rating, který se týká i nesplacených dluhopisů CME, má negativní výhled, což znamená, že agentura je připravena jej dále zhoršit. Negativní výhled podle S&P odráží očekávání, že „likvidita CME během roku 2010 zřetelně oslabí".

S&P upozornila, že hrubý konsolidovaný poměr dluhu k vlastnímu kapitálu u CME na konci tohoto roku vyskočí na více než dvacetinásobek proti 3,7násobku na konci roku 2008 a že po celý příští rok zůstane vysoký. Finanční likvidita CME se příští rok značně sníží kvůli podstatně záporným hotovostním tokům, uvedla agentura.

CME prohloubila ve třetím čtvrtletí čistou ztrátu meziročně o 11 procent na 21,6 milionu dolarů. Čisté výnosy firmy za tři měsíce do konce září meziročně klesly o 33 procent na 134,5 milionu. Za devět měsíců letošního roku CME hospodařila se ztrátou 106,2 milionu dolarů proti zisku 151,4 milionu před rokem.

CME působí kromě Česka i na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Rumunsku a na Ukrajině. Její televizní stanice mohou sledovat desítky milionů lidí.


12.11.2009, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy