RM-SYSTÉM»Události»Exxon a Shell mají kontrakt na obří irácké ropné pole

Exxon a Shell mají kontrakt na obří irácké ropné pole

06.11.2009 09:30
Konsorcium amerického ropného koncernu Exxon Mobil a britsko-nizozemské Royal Dutch Shell získalo kontrakt na rozvoj obřího iráckého ropného pole Západní Kurna v hodnotě až 50 miliard dolarů (zhruba 872 miliard korun). Exxon a Shell zvítězily v soutěži nad konkurenčními skupinami vedenými francouzským Totalem, ruskou společností Lukoil a čínskou CNPC, sdělilo irácké ministerstvo ropného průmyslu.

Konsorcium v čele s Exxonem včera s ministerstvem podepsalo předběžný dvacetiletý kontrakt na první fázi rozvoje Západní Kurny. Kontrakt ještě musí schválit irácká vláda, řekl mluvčí ministerstva.

Západní Kurna, kde se nalézá 8,7 miliardy barelů ropy, je jedním z nejcennějších iráckých polí. Západní těžaři nutně potřebují podobné příležitosti, protože tradiční zásobárny jim vysychají a v nových oblastech čelí ostré konkurenci čínských a indických ropných společností.

Snahou Iráku je získat západní ropné společnosti, které ze země před 30 lety vyhostil prezident Saddám Husajn, k rozvinutí obrovského ropného bohatství. Strategickým cílem Iráku je stát se po prudkém zvýšení těžby třetím největším producentem ropy na světě.

Včerejší kontrakt je již třetí velkou dohodou o rozvoji ropných polí za tento týden. V úterý Irák uzavřel konečnou dohodu s britskou BP a čínskou CNPC o rozvoji největšího ropného pole Rumajlá, což byl jediný kontrakt, který vzešel z červnové aukce, první svého druhu za 30 let. V pondělí skupina vedená italskou Eni podepsala předběžnou dohodu o rozvoji pole Zubajr a Irák má ještě v plánu podepsat kontrakt na pole Nasírijá s japonskou Nippon Oil.

Plán produkce, který předložilo konsorcium Exxonu pro Západní Kurnu, překonal plány konkurentů. Skupina má v úmyslu zvýšit produkci pole pětinásobně na 2,325 milionu barelů denně z nynějšího necelého půl milionu barelů. Konsorcium má v plánu vynaložit na jeho rozvoj až 50 miliard dolarů během šesti let.

Konsorcium bude dostávat za každý vytěžený barel 1,9 dolaru. Nynější tržní cena ropy se pohybuje kolem 80 dolarů za barel.

 

6.11.2009, Hospodářské noviny

 

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy