RM-SYSTÉM»Události»Erste zvýšila provozní zisk, vydá 60 milionů nových akcií

Erste zvýšila provozní zisk, vydá 60 milionů nových akcií

02.11.2009 10:40
Rakouská bankovní skupina Erste Bank vydělala ve třetím čtvrtletí letošního roku 228 milionů eur, čímž překvapila trh. Ten očekával zisk v rozpětí 136 až 226 milionů eur. Čistý zisk za první tři čtvrtletí dohromady dosáhl 720 milionů eur, což znamená meziroční pokles o 16 procent.

Banka rovněž oznámila rekordní provozní zisk za první tři čtvrtletí letošního roku ve výši 2,8 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o 26,6 procenta. Bance však stouply i rizikové náklady, a to o 141 procent téměř na 1,5 miliardy eur. Objem úvěrů, které od počátku roku rakouská banka poskytla, vzrostl o tři procenta na 130 miliard eur. Akcie na zprávy v pátek reagovaly na pražské burze růstem o 5,41 procenta na 760 korun.

„Celkově jsou výsledky pozitivním překvapením. Poptávku po akciích také mohl podpořit fakt, že se Erste Bank v pátek naposledy obchodovala s právy na nové akcie," uvedl analytik Patria Finance Bohumil Trampota. Erste oznámila, že dnes zahájí navýšení kapitálu až o 60 milionů nových akcií, aby navýšila ukazatele kapitálové přiměřenosti a zlepšila kapitálovou strukturu. I podle analytika Atlantik FT Milana Lávičky jsou celkově zveřejněné výsledky pozitivní.

„Čistý zisk překonal očekávání trhu, vydání nových akcií se očekávalo a díky rozhodnutí nevydat hybridní kapitál se nezvýší závislost banky na státu a také nedojde k nárůstu finančních nákladů, které by s tímto kapitálem byly spojeny," uvedl.

 

2.11.2009, E15

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy