RM-SYSTÉM»Události»Erste Group vydá 60 milionů nových akcií

Erste Group vydá 60 milionů nových akcií

30.10.2009 09:02
Rakouská skupina ve třetím čtvrtletí vydělala 228 milionů eur, čímž překonala očekávání trhu.

Rakouská bankovní skupina Erste Group vydělala ve třetím čtvrtletí letošního roku 228 milionů eur, čímž překvapila trh. Ten očekával zisk v rozpětí 136 až 226 milionů eur. Čistý zisk za první tři čtvrtletí dohromady dosáhl 720 milionů eur, což znamená meziroční pokles o 16 procent. Banka rovněž oznámila rekordní provozní zisk za první tři čtvrtletí letošního roku ve výši 2,8 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o 26,6 procenta. Bankce však stouply i rizikové náklady, a to o 141 procent téměř na 1,5 miliardy eur.

Své hospodářské výsledky Erste Group oznámila včera pozdě večer, reakce trhu přijde až po dnešním otevření burzy. Podle analytiků však spíš než na samotné výsledky trh čeká na oznámení o emisi nových akcií.

Podle večerní tiskové zprávy by Erste Group měla upsat až 60 milionů nových akcií, nabídkovou cenu banka předpokládá na úrovni 27,5 eura, což byl včerejší uzavírací kurz akcií Erste na vídeňské burze cenných papírů. Pokud se jí všechny nové akcie podaří upsat, získá 1,65 miliardy eur. Kapitál banky se tím zvýší na 15,7 miliardy eur.

Na rozdíl od některých konkurenčních evropských Ranní šok. Burzovní palác zažil po dni volna na začátku čtvrtečního obchodování dramatický pokles cen akcií, a to v jednu chvíli až o pět procent.

Největší podíl na poklesu měly cenné papíry rakouské Erste Bank. Ta včera večer oznámila výsledky a navýšení kapitálu i světových bankovních domů nehodlá Erste Bank kapitál získaný vydáním nových akcií použít na splátku státní pomoci, která dosáhla 1,2 miliardy eur.

„Prostřednictvím nabídky zamýšlí Erste Group nahradit plánované a vládou podporované vydání hybridního vlastního kapitálu základním kapitálem," uvedla ve svém prohlášení banka s tím, že příliv nových peněz zlepší její ukazatel kapitálové přiměřenosti a strukturu kapitálu.

Nové akcie nabídne banka na trhu v Rakousku, Česku a v Rumunsku. V některých dalších zemích nabídne banka své nové cenné papíry i instituciálním investorům.

Stávající akcionáři budou moci získat tři nové akcie za současných 16 akcií. Maximální nabídková cena je ohraničena 32 eury za akcii. Nabídka Erste Group začne platit 2. listopadu, upisovací období skončí 16. listopadu. První obchodování s novými akciemi na burzách ve Vídni, Praze a Bukurešti je naplánováno na 19. listopadu.

O vydání nových akcií Erste Group již několik týdnů spekulovala evropská média. Podle spekulací měla bankovní skupina navýšit kapitál více než o miliardu eur. Analytici se obávali především důvodu navýšení - neboť to může vyvolat spekulace o důvodu jeho posílení.

 

30.10.2009, Vladimír Piskáček, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy