RM-SYSTÉM»Události»Analytici: Zisk Erste klesne o polovinu

Analytici: Zisk Erste klesne o polovinu

29.10.2009 09:06
Rakouské bankovní skupině Erste, do níž patří Česká spořitelna, klesne podle odhadů analytiků čistý zisk za tři čtvrtletí letošního roku meziročně o více než polovinu na zhruba 700milionů eur(18,3 miliardy korun). Erste s Českou spořitelnou zveřejní výsledky v pátek 30. října jako první z bank na tuzemském trhu.

Hospodaření Erste kromě recese výrazně ovlivnil prodej pojišťovacích aktivit společnosti VIG, který pro Erste v loňském třetím čtvrtletí znamenal mimořádný výnos 600 milionů eur. Bez tohoto jednorázového vlivu by čistý zisk Erste za devět měsíců klesl meziročně o zhruba 15 procent, upozornili analytici.

Sledované bude hlavně zhoršování kvality úvěrů. Šéf Erste Andreas Treichl nedávno oznámil, že podíl nesplácených úvěrů již dosáhl svého vrcholu. Podle analytika Atlantik FT Milana Lávičky se však úvěrové portfolio banky bude nadále pozvolna zhoršovat. „Vrchol očekáváme až v polovině příštího roku," říká Lávička. Meziroční objem růstu nákladů rizika, které vyjadřují zhoršování úvěrů, by měl podle analytiků stoupnout na více než dvojnásobek.

Objem čistých úrokových výnosů, hlavního zdroje příjmů, by měl Erste meziročně vzrůst zhruba o pět procent na 3,76 miliardy eur. Naproti tomu objem výnosů z poplatků a provizí by měl klesnout o více než desetinu na 1,33 miliardy eur.

Pro trhy budou kromě samotných čísel o hospodaření a obchodování také klíčová případná vyjádření Erste k emisi nových akcií.

 

29.10.2009, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy