RM-SYSTÉM»Události»ArcelorMittal letos propustil už 1200 lidí

ArcelorMittal letos propustil už 1200 lidí

20.10.2009 10:48
Největší tuzemskou ocelářskou firmu ArcelorMittal Ostrava (AMO) ve třetí letošní vlně snižování zaměstnanosti opustilo s nadstandardním odstupným bezmála 250 zaměstnanců. Už v prvním pololetí z podniku odešlo přes 950 lidí.

Poslední vlnu dobrovolných odchodů firma spustila od srpna, s odstupným ve výši 11 až 20násobku průměrného platu v závislosti na počtu odpracovaných let mohli lidé odejít tzv. dohodou do 15. října. Firma plánovala, že by jich mohlo být až 300. „Nakonec odešlo 247 zaměstnanců," řekla včera Právu mluvčí AMO Věra Breiová.

Snižování zaměstnanosti bylo podle Breiové až posledním z mnoha opatření, která firma přijala kvůli propadu poptávky v souvislosti s ekonomickou krizí. „Než jsme přistoupili ke snižování zaměstnanosti, snažili jsme se dělat jiná opatření, razantně jsme snížili náklady. Pokud jsme ale chtěli zůstat konkurenceschopnou firmou, museli jsme přizpůsobit stav zaměstnanců výrobě," doplnila.

Při zvýšení výroby v posledních měsících už však firma podle odborářů začíná pociťovat nedostatek kmenových zaměstnanců. „Neumím si představit, že by došlo ještě k další vlně snižování zaměstnanosti. Podle mého názoru jsou už stavy nízké a v jednotlivých provozech jsou zaměstnanci přetěžováni," řekl Právu odborový předák Roman Bečica. „Už teď musíme nabírat na některé činnosti agenturní zaměstnance, máme jich desítky, takže prokazatelně je podstav kmenových zaměstnanců," doplnil odborový předák Leopold Laskovský. „Do kmenových stavů vedení nechce přijímat a to se nám nelíbí," řekl.

Podle Breiové však společnost tím, že dává práci agenturním zaměstnancům, řeší výkyvy na trhu s ocelářkou produkcí. „I když se situace zlepšila, nikdo nedokáže odhadnout, zda zakázková úroveň, jaká je teď, zůstane i v dalších měsících. Než bude setrvalý trend zlepšení, nelze to řešit jinak než agenturními zaměstnanci," řekla.

AMO nyní vyrábí na 65 procent kapacity, zatímco v prvním pololetí byly výrobní kapacity vytíženy na 35 procent. Ze čtyř vysokých pecí jsou v provozu dvě, a i z nich firma zvažovala v létě jednu sfoukat. „V době, kdy jsme k tomu dělali technologická opatření, jsme ale získali nové zakázky a bylo možné sfoukání pece odložit. Pak se situace zlepšila, byl také uzavřen dlouhodobý kontrakt s Evraz Vítkovice Steel. Takže začínáme uvažovat o spuštění třetí vysoké pece," řekla Breiová. Pec musí ovšem projít rozsáhlou opravou. „Třetí pec tak bude spuštěna až po rekonstrukci v roce 2010," řekla.

 

20.10.2009, Anna Bortlíčková, Regionální mutace| Právo - Severní Morava

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy